Γαλλία: Το πολεμικό ναυτικό έτοιμο να παρέμβει στον «πόλεμο των χτενιών»

Οι εντάσεις μεταξύ των γάλλων και των βρετανών ψαράδων φαίνεται πως ξεπερνούν τα όρια με αποτέλεσμα το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας να εμφανίζεται έτοιμο να παρέμβει σε ενδεχόμενες εντάσεις αλλά και να αναλάβει τη διενέργεια ελέγχων.

Έτοιμο να παρέμβει στον λεγόμενο «πόλεμο των χτενιών» μεταξύ γάλλων και βρετανών ψαράδων, φαίνεται ότι είναι το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλλίας Στεφάν Τραβέρ.

«Δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση, δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες αψιμαχίες. Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό είναι έτοιμο να παρέμβει αν δημιουργηθούν και άλλες εντάσεις, αλλά και να διενεργεί ελέγχους», δήλωσε ο Τραβέρ σύμφωνα με το Reuters.

Ο γάλλος υπουργός τόνισε ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον βρετανό ομόλογό του, καθώς και ότι αναμένεται να γίνουν εκτενέστερες συνομιλίες την Τετάρτη.

Την περασμένη Τρίτη περίπου 40 γαλλικά αλιευτικά σκάφη επιχείρησαν να εμποδίσουν πέντε μεγαλύτερα βρετανικά σκάφη να ψαρέψουν σε θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ τους, ενώ κάποια από τα βρετανικά σκάφη τυλίχθηκαν στις φλόγες έχοντας δεχτεί βόμβες.

Οι εντάσεις μεταξύ των ψαράδων έχουν δημιουργηθεί καθώς οι γάλλοι ψαράδες είναι υποχρεωμένοι να μην ψαρεύουν χτένια στην περιοχή από τις 15 Μαΐου έως τις 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνο ώστε να αναπαράγονται τα χτένια, ενώ οι βρετανοί συνάδελφοί τους δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους περιορισμούς.

Πηγή: Sputnik