Γαλλικές εκλογές: Ο Εμανουέλ Μακρόν ο 8ος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με 65,1%

Oι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα και δεν γίναμε μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου Βατερλώ! Ο Εμμανουέλ Μακρόν κέρδισε τόσο άνετα όσο έδειχναν από νωρίς τα exit polls, με την Μαρίν Λε Πεν να του δίνει από νωρίς συγχαρητήρια, αναγνωρίζοντας την ήττα της.

ΟΙ Γαλλικές Εκλογές LIVE στο NewsIt.gr ΕΔΩ

00:07 Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα
Το 64,29% ή 17.323.596 ψήφους έλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι 35,71% ή 9.624.272 ψήφους για την Μαρίν Λεπέν, όπως είχαν διαμορφωθεί τα αποτελέσματα στην επικράτεια στις 22.47 ώρα Γαλλίας και έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αποχή έφτασε στο 24,52%.

00:07 Καμμένος: Μακάρι να τα καταφέρει
«Μακάρι να αποτελεί μήνυμα ελπίδας…», σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, μακάρι να αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας σε μια Ευρώπη που καταρρέει», αναφέρει επί λέξει ο Πάνος Καμμένος.

23:36 Έφτασε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Λούβρο υπό τον υμνο της Ευρώπης
Σε μια συμβολική κίνηση ο νεος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Λούβρο και ανέβηκε χωρίς την σύζυγό του Μπριζίτ στο βάθρο για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους οπαδούς. Όση ώρα περπατούσε ακουγόταν ο ύμνος της Ευρώπης.

Μόλις έφτασε στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «Ωδής στην Χαρά» του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.

«Απόψε, η Γαλλία νίκησε» είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που διέσχισε τον χώρο μόνος, με το πρόσωπο σοβαρό, προτού κατευθυνθεί στο βήμα και γίνει δεκτός από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θέλει «να σταθεί στο ύψος» της «εμπιστοσύνης» που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του.

Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι «θα κάνει τα πάντα» προκειμένου να μην υπάρχει πλέον «κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους».

«Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε» είπε επιπλέον.

22:11 Αγαπήστε τη Γαλλία

Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά της διαίρεσης. Έτσι θα δώσουμε στο λαό της Γαλλίας τις ευκαιρίες που η Γαλλία τους οφείλει. Ας αγαπάμε τη Γαλλία. Από σήμερα και για τα επόμενα πέντε χρόνια, με ταπεινωφρονήσει θα την υπηρετήσω. Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία

22:09 Θα σας υπερασπιστώΘα υπερασπιστώ τη Γαλλία και τα συμφέροντά σας. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη. Αυτό που διακβευεται είναι ο πολιτισμός μας. Απευθύνομαι στα έθνη όλου του κόσμου. Η Γαλλία θα είναι παρούσα για να στηρίξεις τις δεσμεύσεις που έχει λάβει όσον αφορά στην ανάπτυξη και της κλιματικής αλλαγής αλλά και της τρομοκρατίας διεθνώς. Όσο συνεχίζεται ο αγώνας, εμείς θα συμμετέχουμε. Η ανανέωση της πολιτικής μας ζωής ανανεώνεται από αύριο. Τίποτα δεν θα με σταματήσει, κανένα εμπόδιο, θα δράσω με αποφασιστικότητα, σεβόμενος όλοι. Γάλλοι και Γαλλίδες, αγαπητοί συμπολίτες, θέλω να χαιρετίσω τον πρόεδρο Ολάντ που για πέντε χρόνια εργάστηκε για την πατρίδα. Για τα επόμενα 5 χρόνια θα εργαστώ για να ξαναβρούμε την ελπίδα. Θα συστρατεύω όλους τους Γάλλους.

22:07 Οι πρώτες δηλώσεις
Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας. Δεν θα σας ξεχάσω. Απευθύνομαι στους πολίτες όλης της χώρας: αντιμετωπίσαμε δυσκολίες αλλά δεν μας καταβάλουν. Θέλω να χαιρετίσω την αντίπαλό μου. Διαιρέθηκε η χώρα μας και υπήρξαν ακροδεξιές ψήφοι αλλά τις σέβομαι. Θα διασφαλίσω την ενότητα του Έθνους. Πίσω από κάθε λέξη που πρόφερα υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες. Σήμερα απευθύνομαι σε όλους, στο λαό της Γαλλίας. Έχουμε υποχρεώσεις και καθήκοντα απέναντι στη χώρα. Είμαστε κληρονόμοι μιας Ιστορίας.

21:02 Μέχρι και 66,1% δίνουν στον Μακρόν!
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λεπέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive.

20:11 Οι Βέλγοι έβγαλαν… exit poll!
Και στον πρώτο γύρο, τα βελγικά ΜΜΕ είχαν από νωρίς δώσει τα πρώτα exit polls των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Μετά τη Le Soir έρχεται και το RTBF, σύμφωνα με το οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν να επικρατήσει της Μαρίν Λε Πεν με ποσοστό από 62% έως 65%!

Ο Εμάνουελ Μακρόν θα υπερβεί το 60% με βάση τα exit polls που έχουν ως τώρα πραγματοποιήσει τέσσερις εταιρίες δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλόφωνη βελγικη εφημεριδα Le Soir. H βελγική εφημερίδα, που δεν δεσμεύεται από την ισχύουσα στη Γαλλία νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν κλείσουν οι κάλπες, επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές από τις γαλλικές εταίρίες δημοσκοπήσεων, οι οποίες εκτιμούν επίσης οτι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει λευκό ή άκυρο.

20:11 Νευράκια από τη Λε Πεν
Η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λε Πεν τα… πήρε και απαγόρευσε σε πολλά μέσα ενημέρωσης να καλύψουν τη βραδιά των εκλογών στο στρατηγείο της!

Με αναρτήσεις τους στο Twitter, δημοσιογράφοι των ενημερωτικών ιστότοπων Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, όπως επίσης του περιοδικού Politis ή της εκπομπής Quotidien του TMC κατήγγειλαν ότι δεν τους δόθηκαν διαπιστεύσεις από το ακροδεξιό κόμμα.

20:08 Το ποσοστό της αποχής

Μεταξύ 25-27% εκτιμάται το τελικό ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με 4 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η IFOP FIDUCIAL εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 25%.

Η IPSOS SOPRA εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 26%.

Και η ELABE εκτιμά το ποσοστό αποχής στο 26%.

Η HARRIS INTERACTIVE εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα φθάσει στο 27%.

20:07 Η συμμετοχή
Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έφτασε στο 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει μεγάλη πτώση τόσο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου (69,42%) όσο και σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 (71,96%).

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις 17.00 τοπική ώρα από το 1969, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το 2002, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντιπάλους τον Ζακ Σιράκ και τον Ζαν Μαρί Λεπέν το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν σε 67,60%.

Η συμμετοχή άλλωστε αποτελεί ένα από τα στοιχήματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, όπου για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια, τα δύο παραδοσιακά κόμματα της πολιτικής σκηνής, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.
Από το 1969 η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.