Γάζα: Απελευθερώθηκαν 10 όμηροι από την Χαμάς – Προς νέα παράταση η εκεχειρία με το Ισραήλ

Πρώτη ενημέρωση 20.47

Δεύτερη ενημέρωση 21.43

Η Χαμάς παρέδωσε μια πέμπτη ομάδα ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στο πλαίσιο της διαδικασίας απελευθέρωσής τους από την Γάζα και βρίσκονται καθ’οδόν για το Ισραήλ.

Η Χαμάς δημοσίευσε μια λίστα με 30 άτομα που αναμένει να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές σήμερα το βράδυ σε αντάλλαγμα. Η λίστα αποτελείται από 15 γυναίκες και 15 παιδιά.

«Η Χαμάς ανακοινώνει στους γιους του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού μας τον κατάλογο των ανδρών και γυναικών κρατουμένων που περιλαμβάνονται στην απελευθέρωση σήμερα, Τρίτη, πέμπτη ημέρα της συμφωνίας ανταλλαγής», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Ερυθρός Σταυρός, 12 απαχθέντες, μεταξύ των οποίων 10 Ισραηλινοί απαχθέντες και 2 απαχθέντες με ξένη υπηκοότητα, βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση των IDF για τους Ισραηλινούς ομήρους.

Στο έδαφος του Ισραήλ βρίσκονται εδώ και λίγη ώρα οι 12 όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε απόψε η διοίκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Εξ αυτών, δύο Ταϊλανδοί απελευθερώθηκαν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων, διευκρίνισε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε είναι δέκα γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη (17 ετών). Εξ αυτών, τέσσερις γυναίκες έχουν διπλή υπηκοότητα: δύο με αργεντίνικη, μία με αυστριακή και μία με φιλιππινέζικη.

Αναφορές για νέα παράταση στην εκεχειρία

Υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας για δύο ακόμη ημέρες υπό τους ίδιους όρους, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές στην εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed.

Η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται από το εάν η Χαμάς είναι σε θέση να απελευθερώνει δέκα επιπλέον Ισραηλινούς ομήρους την ημέρα, ανέφερε ισραηλινή πηγή.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών της Μοσάντ και της CIA καθώς και του πρωθυπουργού του Κατάρ στη Ντόχα σχετικά με το θέμα της παράτασης της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η Χαμάς θα προτείνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων»

Ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ δήλωσε στο ισραηλινό μέσο Ynet ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα δεν περιλάμβαναν την εξέταση προτάσεων για παράταση της παύσης πέραν των 10 ημερών, αλλά δείχνει ότι το Ισραήλ μπορεί να είναι ανοιχτό στην ιδέα.

«Αν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση, το υπουργικό συμβούλιο θα την εξετάσει, αλλά δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αν δούμε ότι είναι μια σοβαρή πρόταση, θα το εξετάσουμε», τόνισε.

Το Channel 12 αναφέρει ότι η Χαμάς αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση για την απελευθέρωση όλων των ομήρων με αντάλλαγμα όλους τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και τον τερματισμό του πολέμου, πρόταση που το Ισραήλ θα απορρίψει. Το ισραηλινό μέσο αναφέρει ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να παρατείνει την τρέχουσα συμφωνία εκεχειρίας για να βγάλει τουλάχιστον άλλους 30 ομήρους.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Haaretz, Al Jazeera (αραβική έκδοση) / Φωτογραφία αρχείου Reuters