Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 72 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 21 που προσπαθούσαν να πάρουν τρόφιμα από τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025, από τον ισραηλινό στρατό στα παλαιστινιακά εδάφη.
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας και 15 άλλοι στον διάδρομο Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα, όπου χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν καθημερινά με την ελπίδα να παραλάβουν τρόφιμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας, Μαχμούντ Μπασάλ.
Πρόσθεσε ότι άλλοι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε εννέα ξεχωριστές ισραηλινές επιδρομές στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα.

Στις αρχές Μαρτίου το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα εμποδίζοντας την είσοδο κάθε βοήθειας. Χαλάρωσε εν μέρει τους περιορισμούς στα μέσα Μαΐου. Από τις 27 Μαΐου το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) – ένας οργανισμός που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ – άρχισε να λειτουργεί κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ΟΗΕ αρνείται να συνεργαστεί με το GHF επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί και την ουδετερότητά του.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να πάρουν βοήθεια
Την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 397 Παλαιστίνιοι που περίμεναν να παραλάβουν επισιτιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί από τις 27 Μαΐου, ενώ περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί.
Ερωτηθείς ο ισραηλινός στρατός εξήγησε ότι καμιά φορά οι στρατιώτες του ανοίγουν πυρ σε περίπτωση που άνθρωποι αγνοούν τα προειδοποιητικά πυρά και συνεχίζουν να προχωρούν, σε μια περιοχή την οποία έχει χαρακτηρίσει «εμπόλεμη ζώνη».
Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι η διανομή βοήθειας γίνεται υπό χαώδεις και επικίνδυνες συνθήκες. Παρά τα σχεδόν καθημερινά πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών, φωτογράφοι του AFP έχουν παρατηρήσει ότι οι κάτοικοι της Γάζας εξακολουθούν να συγκεντρώνονται από τα ξημερώματα έξω από τα κέντρα διανομής, περιμένοντας να ανοίξουν.
Πηγή: AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters




