OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom Germania: Με κρατικό δανεισμό θα διασωθεί η εταιρεία φυσικού αερίου από τη χρεοκοπία

14/06/2022 - 19:41
Ρωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα τον έλεγχο της Gazprom Germania και θα προστατεύσει από την αφερεγγυότητα την εταιρία, η οποία παραπαίει λόγω των ρωσικών κυρώσεων, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η γερμανική κυβέρνηση.

«Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τον έλεγχο αυτού του ζωτικής σημασίας τμήματος των υποδομών ενέργειας και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελαρία από κοινού με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισαν σήμερα να παρατείνουν την κηδεμονία της Gazprom Germania και μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 που προέβλεπε η αρχική απόφαση τον Απρίλιο. «Αυτή η κηδεμονία θα πρέπει να προσαρμοστεί περισσότερο στις ανάγκες της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού και θα διευθετηθεί με βάση την πρόσφατα τροποποιημένη νομοθεσία για την ενεργειακή ασφάλεια», επισημαίνεται.

Από την Gazprom Germania εξαρτάται ο ομαλός εφοδιασμός αερίου

Με δάνειο που θα λάβει η εταιρία από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW, θα αποτραπεί η χρεοκοπία και η αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκαλούσε στην αγορά. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση ρευστότητας και για την αγορά φυσικού αερίου και θα μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Gazprom Germania, ενώ δεν θα μπορούν να κατευθυνθούν προς τη Ρωσία (με το λεγόμενο Ring-Fencing), τονίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Σε επόμενο στάδιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για τη μετατροπή του δανείου σε ίδια κεφάλαια ώστε να κατοχυρωθεί και μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του εφοδιασμού.

Η Gazprom Germania αποτελεί κομβικής σημασίας εταιρία για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία, καθώς λειτουργεί κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στη χώρα, ενώ οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της περιλαμβάνουν εμπόριο, μεταφορά φυσικού αερίου και λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

Έμμεσα από την Gazprom Germania εξαρτάται και η παροχή φυσικού αερίου πολλών δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία στον εφοδιασμό, είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί η συνέχεια αυτών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τονίζει η γερμανική κυβέρνηση.

Η Gazprom μείωσε κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω Nord Stream

Η Gazprom Germania, η οποία ανήκε στον ρωσικό όμιλο Gazprom, τελεί από τον Απρίλιο υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, η οποία έχει ορίσει Διευθύνοντα Σύμβουλο. Στις 11 Μαΐου, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom Germania, προκαλώντας της οικονομικά προβλήματα.

Η αποτυχία παραδόσεων φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και η συνακόλουθη αγορά αερίου αντικατάστασης σε πολύ υψηλές τιμές, έχουν επιδεινώσει την οικονoμική κατάσταση της εταιρίας σε τέτοιο βαθμό ώστε η ρευστότητά της θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω δανείου της KfW, εξηγεί η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% την δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς την Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, αφού ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό.

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: GAZPROMΓΕΡΜΑΝΙΑΡΩΣΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

Ουγγαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Επανεξετάζεται το σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Paks με ρωσικούς αντιδραστήρες

11/05/2026 - 13:21
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η εκεχειρία παραβιάστηκε από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones – Τουλάχιστον 3 νεκροί

11/05/2026 - 12:45
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Γενναιόδωρη και υπεύθυνη» η πρότασή μας για τερματισμό του πολέμου

11/05/2026 - 12:20

Διαβάστε Επίσης

Ουγγαρία: Επανεξετάζεται το σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Paks με ρωσικούς αντιδραστήρες

Ουκρανία: Η εκεχειρία παραβιάστηκε από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones – Τουλάχιστον 3 νεκροί

Ιράν: «Γενναιόδωρη και υπεύθυνη» η πρότασή μας για τερματισμό του πολέμου

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

USV στην Λευκάδα: Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες – «Διαβήματα μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα από το ΓΕΕΘΑ»

Νέα συνάντηση υπουργών Άμυνας της «Συμμαχίας» για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και της Μοσάντ

Τραμπ: Υψηλού συμβολισμού η συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ – Ιράν, εμπορικός πόλεμος, AI και Ταϊβάν στην ατζέντα

Top News

Μαρία Αντωνά για Γιώργο Λιάγκα: Είναι πολύ γλυκός και σκεπτόμενος, είναι σημαντική η γνώμη του για μένα

Γιώργος Καρλαύτης: Ποιος είναι ο Έλληνας σταρ του NFL - Η σχέση του με την Τέιλορ Σουίφτ και η λατρεία για τον Παναθηναϊκό

Πασχάλης Τερζής: Παντρεύτηκε η εγγονή του - Εικόνες του τραγουδιστή από τη γαμήλια δεξίωση

Πόθεν έσχες: Τι δήλωσαν Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Φάμελλος, Κουτσούμπας, Κωνσταντοπούλου, Τσίπρας και Κασσελάκης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert