OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Πανηγυρίζουν» στην Τουρκία για την συμφωνία με νέα «επίθεση» σε Ελλάδα-Κύπρο

29/11/2019 - 09:35
Γενί Σαφάκ
Share on FacebookShare on Twitter

«Πανηγυρίζουν» τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ τους, με τη Γενί Σαφάκ να αναφέρει ότι τα «επόμενα βήματα» είναι η κατάθεσή της στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για να πάρει το «πράσινο φως» ώστε να ανακοινωθεί στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, το «deal» που έκλεισαν οι δύο χώρες βάζει «τείχος» και εμποδίζει ξεκάθαρα τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των δικών τους θαλάσσιων ζωνών, ενώ προσθέτει πως η Ελλάδα είναι «ανίκανη» για την όποια δράση ή ακόμα και αντίδραση.

Σε συνέχεια του χθεσινού δημοσιεύματος της η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υπό τον τίτλο “Τώρα ξεκίνησε το παιχνίδι στη Μεσόγειο”, γράφει ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με τη Λιβύη κηρύσσοντας τα νόμιμα σύνορά της στο δυτικό μέρος της Μεσογείου.

Τι αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα

Αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και λεπτομέρειες των συντεταγμένων των θαλάσσιων ορίων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία μετά την έγκριση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα την ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και θα τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο”.

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, η μεγάλη συμφωνία στη Μεσόγειο προχώρησε με οδηγίες Ερντογάν. Στην τελευταία επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής της Λιβύης στις 18-19 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές εργασίες και υπογράφηκε προχθές από τους ηγέτες των δύο χωρών, αναφέρει, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι η συμφωνία έγινε με μια κυβέρνηση νόμιμη ενώπιον του ΟΗΕ αποκλείει τις συζητήσεις περί νομιμότητας της συμφωνίας.

Η Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι στη συμφωνία η οποία ορίζεται η ΑΟΖ των δύο χωρών στην Μεσόγειο, έχει δημιουργηθεί ζώνη θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αυτή η ζώνη αποτελεί ασπίδα έναντι Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Επιπλέον εμποδίζει τις προσπάθειες συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ η Τουρκία δημιούργησε υπεροχή έναντι των κακών συμμαχιών.

«Νόμιμη η κυριαρχία της Τουρκίας»

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι είναι η πρώτη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπογράφει η Τουρκία με ένα κράτος παράκτιο της Μεσογείου. Με την υπογραφή της συμφωνίας η Τουρκία ανακοίνωσε επισήμως την νόμιμη κυριαρχία της περίπου στο ένα τέταρτο της έκτασης της Γαλάζιας Πατρίδας, όπως αναφέρει και γράφει ότι οι εργασίες με τη Λιβύη κράτησαν 9 χρόνια

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, η Τουρκία κάνει έκκληση και στις άλλες χώρες που έχουν ακτογραμμή και κυρίως στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ακόμη ότι σύμφωνα με εργασίες του στρατιωτικού Τζιχάτ Γιαϊτσί, η Κύπρος στις συμφωνίες που υπέγραψε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «σφετερίστηκε» από το Ισραήλ 4 χιλιάδες 600 τ.χλμ, από τον Λίβανο 3 χιλιάδες 957 τ. χλμ και από την Αίγυπτο 21 χιλιάδες 500 τ.χλμ.

Υποστηρίζει ότι αν αντί με την Κύπρο το Ισραήλ υπέγραφε συμφωνία με την Τουρκία τότε το 13 και το 12 τεμάχιο θα ήταν ολόκληρο δικό του, από το 8, το 9 και το 11 ένα μεγάλο μέρος του και από το 1, το 7 και το 10 ένα μέρος του. Υποστηρίζει ακόμη πως εάν η Αίγυπτος έκανε αντί με την Κύπρο, συμφωνία με την Τουρκία, τότε θα είχε 11 χιλιάδες 500 τ. χλμ. περισσότερα και θα είχε μέρος των τεμαχίων 4,5,6,7 και 11.

«Ιστορική η συμφωνία για τη Μεσόγειο»

Και η εφημερίδα Σταρ στο δικό της μεγάλο πρωτοσέλιδο με τίτλο “Χαλάσαμε το παιχνίδι στη Μεσόγειο” αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική. “Η συμφωνία διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή είπε ‘στοπ’ στα αποικιοκρατικά παιχνίδια της Ευρώπης στην υφαλοκρηπίδα μας”.

Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο “Χαλάσαμε τα σχέδια της συμμαχίας πετρελαίου”, γράφει ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τη θάλασσα και με αυτό τον τρόπο έφραξε τη συμμαχία αρπαγής από Ελλάδα και Κύπρο που έχουν πίσω τους ΗΠΑ και ΕΕ.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστήριξε  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια ημέρα μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.\

Πηγή: ΚΥΠΕ / Sigma Live | Φωτογραφία Reuters

Tags: ΑΙΓΥΠΤΟΣΑΟΖΕΛΛΑΔΑΚΥΠΡΟΣΛΙΒΥΗΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

20/12/2025 - 10:48
ISIS
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

20/12/2025 - 10:22
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

20/12/2025 - 09:58

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Οι πληρωμές και φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και μισθωτούς το 2026 – Αύξηση μισθών και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Λωρίδα της Γάζας: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Ναβρότσκι σε Ζελένσκι: «Στην Πολωνία θεωρούμε ότι η Ουκρανία είναι αχάριστη, δεν εκτιμάτε τη βοήθειά μας»

Top News

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος έβαλε τα κλάματα on air: «Ο Γιώργος Μαζωνάκης να έρθει να με κοιτάξει στα μάτια»

Γιώργος Μαζωνάκης: «Τον βοήθησα ανθρώπινα και εισέπραξα αχαριστία» λέει πρώην συνεργάτης του τραγουδιστή

Για ποιους οδηγούς είναι υποχρεωτικό το «Σ» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου - Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες, βροχές και χιόνια στα ορεινά - Με κρύο θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert