Γερμανία: Αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες λίγες μέρες πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας θα αυξηθεί ελαφρά, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από το στόχο της Γερμανίας για 1,5% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές δαπάνες μέχρι το 2024.

Η υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen κέρδισε μια μικρή αύξηση στο τελευταίο σχέδιο προϋπολογισμού, σύμφωνα με την Handelsblatt, αλλά οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες θα παραμείνουν πολύ χαμηλότερες από το 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024, για τι οποίες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα δεσμευτεί στη σύνοδο κορυφής του NATO την επόμενη εβδομάδα.

Το Βερολίνο ήδη εγκατέλειψε τον αρχικό στόχο του 2% του ΑΕΠ έως το 2024. Η νέα αύξηση ύψους € 75 εκατ. € που χορηγήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz, φέρει την αύξηση των δαπανών σε € 4 δισ. Και το συνολικό αμυντικό προϋπολογισμό τον επόμενο χρόνο σε € 42,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι οι προγραμματισμένες αυξήσεις των δαπανών μέχρι το 2024 θα μειώσουν πραγματικά τις στρατιωτικές δαπάνες παρά την αύξηση του ποσοστού των δαπανών.

Πολύ λίγο, πολύ αργά

Επιπλέον, ο Jürgen Schnell, πρώην αναπληρωτής Γενικός Επιθεωρητής για των Γερμανικές Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι οι αυξημένες δαπάνες θα επιμεριστούν κυρίως σε αύξηση του προσωπικού και δεν θα καλύψουν την επείγουσα ανάγκη για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των οπλικών συστημάτων. «Παρά την υγιή οικονομία, οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν εξαιρετικά ανεπαρκείς», δήλωσε ο κ. Schnell, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου της Bundeswehr.

Ο κ. Schnell εκτιμά ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν κατά άλλα 2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2021 και των 3 δισ. ευρώ ετησίως για να φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, στο πλαίσιο του τρέχοντος οικονομικού σχεδίου, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν σε μόλις 43,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2022, φέρνοντας το ποσοστό των δαπανών ως προς το ΑΕΠ κοντά στο 1,2% από 1,3% που είναι σήμερα.

Και καθώς η αύξηση του αριθμού των στρατιωτών θα δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του προϋπολογισμού, ο κ. Schnell υπολογίζει ότι τα κονδύλια που θα διατίθενται για επενδύσεις σε συστήματα όπλων θα μειωθούν από 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 σε μόλις 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

Διαβάστε επίσης: Γιατί αργοπεθαίνει η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Η αύξηση του προϋπολογισμού του 2019 έλαβε χώρα, αφού η κα Von der Leyen διατύπωσε επίσημα την αντίθεση της στην αρχική πρόταση του κ. Scholz τον Μάιο, καταγγέλλοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν θα επέτρεπε στη Γερμανία να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Αλλά η αύξηση είναι πολύ μικρή για να επιτύχει τους στόχους της. Ο κ. Scholz έκανε μια περαιτέρω παραχώρηση ότι το υπουργείο άμυνας μπορεί να διαθέσει αδαπάνητα κεφάλαια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αν κάποια έργα όπλων καθυστερήσουν.

Οι γερμανικές δαπάνες για την άμυνα υπήρξαν ένα από τα πολλά αμφιλεγόμενα σημεία μεταξύ του Βερολίνου και του Προέδρου Donald Trump , ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία για εκμετάλλευση των ΗΠΑ και κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

Πηγή Hundelsblatt