OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Eκρηκτική» η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

17/08/2015 - 09:21
Share on FacebookShare on Twitter

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε τις δύο πλευρές στη σύγκρουση να πραγματοποιήσουν γρήγορα συνομιλίες για να αποφύγουν έναν φαύλο κύκλο βίας.

Σε συνέντευξή του, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωνει ότι πρότεινε σε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Ρωσίας να συνεδριάσουν επειγόντως το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές μαζί με αντοπροσώπους του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις.

«Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι εκρηκτική», δήλωσε ο Στάινμαϊερ στην Bild am Sonntag. «Διακυβεύονται πολλά. Αν τα δύο μέρη της σύγκρουσης δεν επιστρέψουν στην ειρηνευτική διαδικασία, μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή νέα στρατιωτική κλιμάκωση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε δυο μέρες (Παρασκευή – Σάββατο) στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αρχές κατήγγειλαν έναν αριθμό βομβαρδισμών χωρίς προηγούμενο, παρά την εκεχειρία. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και δεκαπέντε άλλοι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς σε πολλές κοινότητες που συνεχίζει να ελέγχει η κυβέρνηση στην περιοχή Ντονέτσκ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικοί αξιωματούχοι πιστοί στο Κίεβο.
Επίσης τραυματίστηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο. Στη Γκορλίβκα, μια πόλη που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες κοντά στο Ντονέτσκ, ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, ανέφεραν από τη δική τους πλευρά οι αυτονομιστικές αρχές.
Στη γραμμή του μετώπου «η ένταση αυξάνεται εκ νέου», σχολίασε ο Λισένκο.

«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες [σ.σ Παρασκευή – Σάββατο] καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πυρών [από τους αντάρτες] των τελευταίων έξι μηνών», πρόσθεσε ο ίδιος, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν «όλους τους τύπους όπλων που διαθέτουν: πυροβόλα, άρματα μάχης, όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και ελαφρά όπλα», κυρίως γύρω από τα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Θέσεις του ουκρανικού στρατού κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, της τελευταίας μεγάλης πόλης στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου, επλήγησαν με ρουκέτες Γκραντ και με βαριά πυροβόλα διαμετρήματος 150 χιλιοστών, όπλα η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας Μινσκ 2, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας λέει ότι φοβάται πως οι αντάρτες θα εξαπολύσουν νέα επίθεση περί την 24η Αυγούστου, ημέρα της ανεξαρτησίας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Στα τέλη του Αυγούστου του 2014 οι δυνάμεις των ανταρτών που υποστηρίζονταν, σύμφωνα με το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις, από ρωσικές δυνάμεις, είχαν περικυκλώσει μια μεγάλη δύναμη Ουκρανών στρατιωτών κοντά στην πόλη Ιλοβάισκ, νοτιοανατολικά του Ντονέτσκ. Ο ουκρανικός στρατός είχε, σύμφωνα με το Κίεβο, 336 απώλειες μέσα σε πέντε ημέρες.

Η ήττα εκείνη, η βαρύτερη που έχει υποστεί ο ουκρανικός στρατός στον πόλεμο, είχε σημειωθεί ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έλεγαν πως βρίσκονταν κοντά στην κατάπνιξη της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών. Το Κίεβο, που μερικές ημέρες αργότερα συνήψε την πρώτη ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές, κάτι που η κυβέρνηση της Ρωσίας διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τουλάχιστον 6.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 2014, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.

Η κατάπαυση του πυρός βάσει της λεγόμενης συμφωνίας Μινσκ 2, η οποία συνήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, γενικά εφαρμοζόταν, παρά τα συχνά αιματηρά επεισόδια, πλέον όμως έχει τεθεί εκ νέου υπό αμφισβήτηση, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η βία εντάθηκε.

Tags: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Βόρεια Κορέα - Choe Hyon
ΚΟΣΜΟΣ

Choe Hyon: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε την εκτόξευση πυραύλου cruise από το νέο αντιτορπιλικό της Βόρειας Κορέας [pics, vid]

11/03/2026 - 19:47
Ιράν - Στενά του Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: «Το Ιράν έχει τοποθετήσει 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ» – «Δεν είμαστε σίγουροι», λέει ο Τραμπ

11/03/2026 - 19:12
P-8A Poseidon
ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό P-8A Poseidon πέταξε πάνω από το στενό της Ταϊβάν, ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

11/03/2026 - 18:54

Διαβάστε Επίσης

Choe Hyon: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε την εκτόξευση πυραύλου cruise από το νέο αντιτορπιλικό της Βόρειας Κορέας [pics, vid]

Reuters: «Το Ιράν έχει τοποθετήσει 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ» – «Δεν είμαστε σίγουροι», λέει ο Τραμπ

Αμερικανικό P-8A Poseidon πέταξε πάνω από το στενό της Ταϊβάν, ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

«Έφοδος» Δένδια στο ΚΕΠΒ Θήβας: Είδε βολές νεοσυλλέκτων και γευμάτισε μαζί τους [pics]

CENTCOM: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους άμαχους στο Ιράν να απομακρυνθούν από τα λιμάνια κατά μήκος του Ορμούζ

Ομάν: Στις φλόγες δεξαμενές καυσίμων μετά από επίθεση ιρανικών drones [vids]

NYT: Οι ιρανικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει ζημιές σε τουλάχιστον 17 στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο

Federico Martinengo: Έφτασε στην Κύπρο η ιταλική φρεγάτα FREMM

Top News

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Αυτά είναι τα 61 προϊόντα όπου μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Akylas: Το κοινό «αποθέωσε» το βίντεο κλιπ του «Ferto» - «Επιτέλους κάτι σύγχρονο ευφάνταστο», «Αριστούργημα»

Μαζικά παραπλανητικά SMS phishing για «απλήρωτα» πρόστιμα - Τι να προσέχετε και πώς να προστατευτείτε

Όταν ο Γιώργος Μαρίνος έσπασε στο ξύλο πελάτη, επειδή έβαλε γαρδένια στο φουστάνι της Κατιάνας Μπαλανίκα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert