Γερμανία: H Μπούντεσταγκ ενέκρινε την αποστολή όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, αλλά «ούτε λέξη» για τους Taurus

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στην Γερμανία (Bundestag) ενέκρινε σήμερα νέα στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, αλλά απέρριψε την έκκληση της αντιπολίτευσης να στείλουν πυραύλους cruise Taurus.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, αλλά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιστάθηκε στην εγχώρια και ξένη πίεση να προμηθεύσει τους πυραύλους Taurus, φοβούμενος μια διεθνή κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς η εμβέλεια των πυραύλων θα επέτρεπε στους Ουκρανούς να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος.

«Η Ρωσία του Πούτιν είναι και θα παραμείνει η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον», είπε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στην Κάτω Βουλή της Μπούντεσταγκ.

Η πλειοψηφία των βουλευτών υπερψήφισε την πρόταση του κόμματους του Όλαφ Σολτς, που δεσμεύεται να παραδώσει η Γερμανία «πρόσθετα οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας και πυρομαχικά». Ωστόσο, στην πρόταση δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στους πυραύλους Taurus.

H διατύπωση της πρότασης δημιούργησε μια «σύγχυση», καθώς ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η πρόταση εννοεί ξεκάθαρα τους πυραύλους Taurus, ενώ άλλοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να εννοεί οποιοδήποτε άλλο σύστημα.

Νωρίτερα, η συντηρητική αντιπολίτευση κατέθεσε μια πρόταση που ζητούσε ρητά την παράδοση των πυραύλων κρουζ που θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικές ζημιές βαθύτερα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, αλλά αυτή καταψηφίστηκε από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου