OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μειώνει την γραφειοκρατία και απλοποιεί τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού

23/07/2025 - 17:49
Γερμανία

REUTERS/Angelika Warmuth

Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση στην Γερμανία ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που στοχεύει να διευκολύνει την αγορά εξοπλισμού για τον στρατό της χώρας (Bundeswehr), ο οποίος καλείται να εκσυγχρονιστεί με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως έχει θέσει ως στόχο ο συντηρητικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.

Το νομοσχέδιο «θα καταστήσει ασφαλέστερη τη Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την υπουργό Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε. Το κείμενο προβλέπει εξαιρέσεις για να απλοποιηθεί η σύναψη δημόσιων συμβάσεων που αφορούν την Bundeswehr, δηλαδή τον γερμανικό στρατό.

Ο Πιστόριους σκοπεύει να αυξήσει από τα 15.000 στα 443.000 ευρώ το κατώτατο όριο, κάτω από το οποίο μπορεί να παραχωρηθεί μια σύμβαση χωρίς δημόσιο διαγωνισμό.

Έτσι, «οι απευθείας αναθέσεις συμβολαίων θα γίνονται γρηγορότερα και θα είναι συχνότερες» διαβεβαίωσε, «για παράδειγμα όταν αγοράζουμε διαλειτουργικά συστήματα» μαζί με τους εταίρους της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε πρώτη φάση αυτό αφορά περίπου 8.000 συμβάσεις.

The German Cabinet has approved the #Bundeswehr Planning and Procurement Acceleration Bill, which Defence Minister #Pistorius describes as a quantum leap for the Bundeswehr and 🇩🇪 defence capability. 1/2 pic.twitter.com/Yzif0pb05V

— Germany at NATO (@GermanyNATO) July 23, 2025

Σε κακή κατάσταση τα στρατόπεδα στην Γερμανία

Οι εξαιρέσεις θα αφορούν όχι μόνο τον στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά επίσης και τις πολιτικές ανάγκες, όπως το ιατροφαρμακευτικό υλικό και την κατασκευή στρατοπέδων, πολλά εκ των οποίων σήμερα είναι σε κακή κατάσταση. Στον κατασκευαστικό τομέα, το όριο θα αυξηθεί στο 1 εκατ. ευρώ, κάτι που αφορά 4.000 συμβάσεις.

Προβλέπονται επίσης εξαιρέσεις και στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, για παράδειγμα όταν πρόκειται να χτιστεί ένα στρατόπεδο.

Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης αλλαγές στο νόμο περί χωροταξίας που σχετίζεται με τα συστήματα ραντάρ αεροπορικής άμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια.

Η κυβέρνηση σκοπεύει εξάλλου να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα παραγωγής.

Με το νομοσχέδιο αυτό το Βερολίνο προετοιμάζει το έδαφος για να επενδύσει τα δισεκατομμύρια που αποδεσμεύτηκαν τον Μάρτιο, με στόχο να δοθεί ώθηση στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.

Ο γερμανικός στρατός πάσχει από έλλειψη υλικού αλλά έχει πέσει θύμα και της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με πολλές επίσημες αναφορές που ζητούν να μεταρρυθμιστεί η κεντρική υπηρεσία αγορών, η οποία εδρεύει στο Κόμπλεντς και απασχολεί περίπου 10.000 άτομα.

Η περίπλοκη διαδικασία για την αγορά υλικού καθυστερεί τα έργα, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επίτροπο για την άμυνα, που έκανε λόγο για «υπερβολική γραφειοκρατία», την ώρα που η ψηφιοποίηση «δεν προχωρά». Ως αποτέλεσμα, ακόμη και για το παραμικρό έργο απαιτούνται χρόνια. Τα παραδείγματα αφθονούν στα στρατόπεδα που δεν διαθέτουν ζεστό νερό ή ακόμη και πόσιμο νερό, υδραυλικές εγκαταστάσεις ή ηλεκτρικές πρίζες.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις προμήθειες για να κάνουμε τη Γερμανία πιο ασφαλή. Μόνο μαζί μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Εμπιστεύομαι την υποστήριξη των εταιρειών», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας στην Γερμανία, για συνομιλίες στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας σε συνάντηση με εκπροσώπους από γερμανικές αμυντικές βιομηχανίες.
REUTERS/Lisi Niesner

Με πληροφορίες από: AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: BUNDESWEHRΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΓΕΡΜΑΝΙΑΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Related Posts

Ιράν - Γκαλιμπάφ - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ: Ποιος είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν με τον οποίο διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ

23/03/2026 - 17:12
Ουγγαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος από τις αναφορές ότι η Ουγγαρία «έδινε αναφορά» στον Λαβρόφ για εμπιστευτικές συνομιλίες της ΕΕ

23/03/2026 - 15:46
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει ο Τραμπ: «Το Ιράν θέλει συμφωνία, ίσως γίνει τις επόμενες 5 ημέρες» – Οι 3 χώρες που μεσολάβησαν

23/03/2026 - 15:12

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΚΑΚ: Ξεκίνησαν 2 νέες διαγωνιστικές διαδικασίες στους τομείς της Κυβερνοάμυνας και της Θαλάσσιας Επιτήρησης

Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ: Ποιος είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν με τον οποίο διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ

AEGIR-W: Η Τουρκία ανατίναξε αμερικανικό USV που «ξεβράστηκε» στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας [vids]

USS Gerald Ford: Επέστρεψε στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν [pics]

Σάλος από τις αναφορές ότι η Ουγγαρία «έδινε αναφορά» στον Λαβρόφ για εμπιστευτικές συνομιλίες της ΕΕ

Λιμενικό Σώμα: Nέος Αρχηγός ο Αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς – Το βιογραφικό του

Επιμένει ο Τραμπ: «Το Ιράν θέλει συμφωνία, ίσως γίνει τις επόμενες 5 ημέρες» – Οι 3 χώρες που μεσολάβησαν

Ισραήλ: Νέο κύμα επιθέσεων στην Τεχεράνη – Ο στρατός απειλεί να βομβαρδίσει κι άλλη γέφυρα στο νότιο Λίβανο

Top News

Βραζιλιάνος προπονητής πήγε σε συνέντευξη Τύπου με το παιδί του που έχει σύνδρομο Down: «Λίγη αγάπη, μπορεί να κάνει τη διαφορά»

Μυριέλλα Κουρεντή: Αυτό είναι το τραγούδι που είχε γράψει για τον Χριστό - Η ηθοποιός έχει στραφεί στα Θεία

Fuel pass 2026: Πότε θα δοθεί η ψηφιακή κάρτα καυσίμων και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιδότηση

Η Kατερίνα Λάσπα μπήκε πριν λίγες μέρες στο νοσοκομείο με πυελονεφρίτιδα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert