«Ghost of Kiev»: Το ηρωϊκό MiG-29 που έγινε αστικός μύθος και…το αναγνωρίζει η Ουκρανία

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφιερωμένη στο προσωπικό και τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, αφήνοντας «αιχμές» και για έναν «αστικό μύθο», τον «Ghost of Kiev», που έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες.

Πρόκειται για το «φάντασμα του Κιέβου», στην ουσία ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-29, που αρκετοί Ουκρανοί πολίτες έχουν δει στους αιθέρες, ενώ σε πολλά βίντεο Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν δει το συγκεκριμένο μαχητικό να καταρρίπτει ρωσικά αεροσκάφη.

Μέχρι και πριν λίγες ώρες, κανείς δεν είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξή του, ωστόσο η πρόσφατη ανακοίνωση του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς το πιο πιθανό να το κάνει για λόγους ηθικού και ψυχολογικής υποστήριξης των Ουκρανών, την ίδια στιγμή που το Κίεβο πολιορκείται. Η ανάρτηση του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας περιλαμβάνει μια εικόνα ενός MiG-29 και αναφέρει:

«Στην Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων επιστρέφουν δεκάδες έμπειροι στρατιωτικοί πιλότοι με βαθμό Σμηναγού έως και Πτεράρχου, που είχαν αποστρατευθεί στο παρελθόν. Ποιος ξέρει, ίσως ένας από αυτούς να είναι ο «εκδικητής των αιθέρων» στο MiG-29, που τόσο συχνά βλέπουν οι Κιεβίτες! Όλα θα είναι Ουκρανία».

Είναι μάλλον βέβαιο ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα προπαγάνδας της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του ουκρανικού ΥΠΑΜ για να ανυψώσει το ηθικό των μαχόμενων Ουκρανών σε μια τελευταία προσπάθεια άμυνας και υπεράσπισης του Κιέβου απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.