OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γιαχία Σινουάρ: Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοί του στην ηγεσία της Χαμάς

18/10/2024 - 12:45
Χαμάς

REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς που ενορχήστρωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ και διέφευγε της σύλληψης για περισσότερο από ένα χρόνο, είναι πλέον νεκρός και το ερώτημα όλων είναι ποιος θα τον διαδεχθεί.

Ο 61χρονος Γιαχία Σινουάρ είχε περάσει δύο δεκαετίες σε ισραηλινές φυλακές προτού επιστρέψει στη Γάζα και αναδειχθεί σε κορυφαίο ηγέτη της. Υπήρξε ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, που σκότωσε περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς και πάνω από 200 πιάστηκαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Γάζα.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Ο θάνατος του Σινουάρ αφήνει ένα κενό εξουσίας στο τιμόνι της Χαμάς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα αναλάβει να καλύψει το κενό κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης του πολέμου στη Γάζα αλλά και τη στάση θα κρατήσει ο επόμενος αρχηγός στο θέμα των ομήρων.

Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, όλα με μακρά ιστορία σε μαχητικές επιχειρήσεις και πολιτικούς ελιγμούς, είναι πιθανοί διάδοχοι. Άλλο ένα ερώτημα είναι, ποια θα είναι η στάση του επόμενου ηγέτη της Χαμάς προς τους ομήρους;

Θα δείξει μια πιο διαλλακτική στάση, απελευθερώνοντάς τους και συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ή θα ακολουθήσει την σκληρή στάση του Σινουάρ, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει τους ομήρους για να διατήρηση της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα; Ποιοι είναι λοιπόν οι πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ;

Μαχμούντ αλ Ζαχάρ

Ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Χαμάς, είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Σινουάρ. Γνωστός για τη σκληρή του στάση, ακόμη και για τα δεδομένα της Χαμάς, ο αλ Ζαχάρ συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του ιδεολογικού πλαισίου της ομάδας, το οποίο επικεντρώνεται τόσο στη μαχητική αντίσταση κατά του Ισραήλ όσο και στην ισλαμιστική διακυβέρνηση στη Γάζα.

Ο αλ Ζαχάρ έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της ομάδας στην εξουσία μετά τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του 2006 και διετέλεσε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της.

Παρά το γεγονός ότι επέζησε από πολλαπλές ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας – το 1992 και ξανά το 2003 – ο αλ Ζαχάρ παραμένει βασικό στέλεχος της πολιτικής δομής της Χαμάς.

Μοχάμεντ Σινουάρ

Ένας άλλος πιθανός διάδοχος είναι ο αδελφός του Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Σινουάρ. Όπως και ο αδελφός του, ο Μοχάμεντ ήταν επί μακρόν ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και η άνοδός του στην ηγεσία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη συνέχειά του.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Μοχάμεντ μοιράζεται τη σκληροπυρηνική προσέγγιση του Γιαχία και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η ηγεσία του θα καταστήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ακόμη πιο δύσκολες. Αν και ο Μοχάμεντ έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ, υπήρξε κρίσιμη φιγούρα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας, επιβιώνοντας από πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας από το Ισραήλ.

Μούσα Αμπού Μαρζούκ

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, υψηλόβαθμο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, είναι ένας άλλος πιθανός υποψήφιος. Βοήθησε στην ίδρυση της Χαμάς μετά την απόσχιση από την Παλαιστινιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ο Αμπού Μαρζούκ ήταν κάποτε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και εμπλέκεται εδώ και καιρό στις οργανωτικές και οικονομικές της δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μαχητικών δραστηριοτήτων.

Παρά τη φυλάκισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1990 για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, ο Αμπού Μαρζούκ απελάθηκε στην Ιορδανία και παρέμεινε σημαίνον πρόσωπο στον πολιτικό μηχανισμό της ομάδας. Αν και έχει περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην εξορία, η εμπειρία του και οι δεσμοί του με την κεντρική ιδεολογία της Χαμάς τον καθιστούν ισχυρό υποψήφιο για την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας.

Χαλίλ Αλ Χάγια

Ο Χαλίλ Αλ Χάγια είναι κορυφαίος διαπραγματευτής της Χαμάς, που σήμερα εδρεύει στο Κατάρ και ήταν στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο και τη Ντόχα. Η ηγεσία του Αλ Χάγια θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ρεαλιστική επιλογή για την ομάδα, ειδικά εάν η Χαμάς επιδιώκει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα.

Η συμμετοχή του στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ το 2014 ανέδειξε την ικανότητά του να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου και η ηγεσία του μπορεί να προσφέρει μια πιο διπλωματική οδό για τη Χαμάς.

Ο Al-Hayya επέζησε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2007, η οποία σκότωσε μέλη της οικογένειάς του. Η πολιτική του οξυδέρκεια, σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις του με διεθνείς διαμεσολαβητές, ιδίως στη Ντόχα, τον καθιστά μια προσωπικότητα με την οποία τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς θα μπορούσαν να συνεργαστούν στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Χαλέντ Μεσάλ

Ο Χαλέντ Μεσάλ, ήταν ηγέτης της Χαμάς για πάνω από μια δεκαετία, από το 2006 έως το 2017, θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Mashal επέβλεψε μερικά από τα σημαντικότερα στρατιωτικά και πολιτικά ορόσημα της Χαμάς.

Ωστόσο, η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου έθεσε σε ένταση τις σχέσεις του με το Ιράν, τον σημαντικότερο υποστηρικτή της Χαμάς. Τώρα από το Κατάρ, ο Μασάλ μπορεί να εξακολουθεί να έχει επιρροή.

Φωτογραφία Reuters

Tags: ΓΙΑΧΙΑ ΣΙΝΟΥΑΡΙΣΡΑΗΛΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΧΑΜΑΣ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert