Γιατί η πολυεθνική άσκηση Noble Dina έστειλε «μήνυμα» στην Τουρκία αλλά και στις…ΗΠΑ

Η κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Γαλλίας είχαν ως στόχο την προβολή ισχύος στην προκλητική Τουρκία, με φόντο την επισφαλή στάση των ΗΠΑ στις εξελίξεις  στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει ο Dov Zakheim.

Ο αναλυτής, που ήταν ανώτερος αξιωματούχος στη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αναφέρει ότι η πολυεθνική αυτή άσκηση με την ονομασία «Noble Dina» αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες που έχουν αυτές οι χώρες σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Το κύριο επίκεντρο των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 7 Μαρτίου και 12 Μαρτίου ήταν η αναδυόμενη στρατιωτική απειλή που προβάλλει η Τουρκία, ακόμα και αν αυτή είναι κράτος – μέλος του NATO και άρα σύμμαχος τους, υπογραμμίζει ο Zakheim, ο οποίος πλέον είναι σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center of Strategic and Insternational Studies).

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Τουρκία έχει έρθει σε αντιπαράθεση με όλα τα κράτη που συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση. Έχει συγκρουστεί με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα για τους υδρογονάνθρακες και τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ενώ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία καθώς οι δύο χώρες στοχεύουν σε αύξηση της επιρροής τους στο περιφερειακό σύστημα της ανατολικής Μεσογείου.

Oι επιφυλάξεις για τις ΗΠΑ

Ωστόσο υπάρχει και μια ακόμα διάσταση στην ναυτική άσκηση και συνδέεται με τις ΗΠΑ. Αυτή είναι η προκλητικότητα της Τουρκίας που έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και μεγαλύτερη αστάθεια στο περιφερειακό περιβάλλον και έχει δημιουργήσει επιφυλάξεις στους τέσσερις συμμάχους, σχετικά με τη στάση που θα έχουν οι Αμερικανοί σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, λέει ο αναλυτής.

Ο Zakheim συνεχίζει λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της και τις προτεραιότητές της απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία, κάτι που επιτρέπει στη Γαλλία να επιδιώκει να καλύψει εκείνη το «κενό ισχύος» στην περιοχή, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος είναι πιθανό να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα έχουν «μόνο περιθωριακό ρόλο για να παίξουν στη νέα ισορροπία δυνάμεων που αρχίζει να αναδύεται στη Μέση Ανατολή».

Πηγή: Ahval / Φωτογραφίες αρχείου