OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι μυστικές υπηρεσίες της Κίνας και της Ρωσίας «στοχεύουν» τη Νορβηγία ;

03/12/2020 - 21:11
χάκερς
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες χρησιμοποιούν την κατασκοπεία για να συλλέξουν σχετικές πληροφορίες με την βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας όπως και για τα σχέδια της κυβέρνησής της να αυξήσει ή να μειώσει την παραγωγή, ανακοίνωσαν οι νορβηγικές μυστικές υπηρεσίες PST.

Στην έκθεσή της με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα, η υπηρεσία αντικατασκοπείας προειδοποιεί για προσπάθειες να υπάρξει πρόσβαση σε πηγές πληροφορίων μέσω κυβερνοεπιθέσεων, όπως είχε γίνει σε μια ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση πριν από έξι χρόνια επισημαίνοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενδέχεται να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων υπηρεσιών κατασκοπείας.

«Η PST αναμένει ότι η χρήση οικονομικών εργαλείων και διαδικτυακών επιχειρήσεων θα αυξηθεί τους επόμενους 18 μήνες», αναφέρεται στην έκθεσή της.

Τι αποκάλυψαν οι νορβηγικές μυστικές υπηρεσίες

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών από τότε που η Νορβηγία απέλασε έναν Ρώσο διπλωμάτη ως ύποπτο για διενέργεια κατασκοπείας, συλλαμβάνοντας τότε έναν Νορβηγό πολίτη με τον οποίο είχε επαφές.

Το τμήμα διαχείρισης κινδύνων και πιστοποίησης ι, είχε αναφέρει ότι ο Νορβηγός που είχε συλληφθεί ως ύποπτος εργαζόταν στην μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου και ήταν ειδικευμένος στην 3D εκτύπωση και την τεχνολογία υλικών.

Σύμφωνα με την PST, οι κατάσκοποι παρακολουθούν τις τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, προσπαθώντας να αποκτήσουν τα εμπορικά μυστικά και τις οποιεσδήποτε λεπτομέρειες των σχεδίων που διαθέτει η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης και αφορούν νέες άδειες εξερεύνησης ή ρυθμίσεις σχετικές με την παραγωγή πετρελαίου.

Η Νορβηγία είχε υιοθετήσει την απόφαση του ΟΠΕΚ όπως και η Ρωσία, να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου, όταν έπεσε η τιμή του πετρελαίου τον Απρίλιο, εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 η οποία προκάλεσε μείωση της ζήτησης .

Ο ρόλος του ΟΠΕΚ και η Νορβηγία

Ενώ όμως ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την μείωση της παραγωγής έως το 2021, το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή.

Το Όσλο θα μπορούσε να χορηγήσει το επόμενο έτος, ένα αριθμό ρεκόρ αδειών για έρευνες στην Θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής.

Η έκθεση της PST αναφέρει ότι περισσότερες από 50 νορβηγικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου περιλαμβανομένης της Equinor, καθώς και το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας είχαν γίνει αντικείμενο της κυβερνοεπίθεσης το 2014.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών διαθέτουν μεγάλους τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους και λειτουργούν σε μακροπρόθεσμη προοπτική, στοχευμένα, επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό υπομονής», αναφέρεται στην έκθεση της PST.

Η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο αναφερόμενη στην έκθεση της PST δήλωσε στο TASS, ότι οι ισχυρισμοί της PST περί «ρωσικής απειλής» δεν περιέχουν «τίποτα το νέο», χαρακτηρίζοντάς τους «πρωτόγονη προπαγάνδα, που συνεχίζεται επί πολλά χρόνια». Ανέφερε επίσης ότι το βασίλειο της Νορβηγίας «αντί να δαιμονοποιεί την Ρωσία» θα έπρεπε να σκέφτεται πως θα διευρύνει την συνεργασία με την Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΚΙΝΑΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣΝΟΡΒΗΓΙΑΟΠΕΚΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ζητά αλλαγές στη συνάντηση με τις ΗΠΑ – «Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν κανονικά», λέει ο Λευκός Οίκος

03/02/2026 - 21:26
Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μετά τη Χασακέ, οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν και στην κουρδική πόλη Καμισλί

03/02/2026 - 20:44
drones - Πολωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

03/02/2026 - 20:11

Διαβάστε Επίσης

Κλείνουν οι συμβάσεις για τις MEKO: Τα επόμενα βήματα για την αναβάθμιση των φρεγατών

Καιρός σήμερα: Συννεφιά και τοπικές βροχές – Καταιγίδες στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 εκτελείται από τους Γερμανούς ο αξιωματικός της αεροπορίας Κώστας Περρίκος

Συνάντηση Δένδια και Χέγκσεθ στο Πεντάγωνο: Στο επίκεντρο F-35 και εξοπλιστικά

Συμπλοκή ανάμεσα σε Λιμενικό και διακινητές μεταναστών στη Χίο: 14 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Το Ιράν ζητά αλλαγές στη συνάντηση με τις ΗΠΑ – «Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν κανονικά», λέει ο Λευκός Οίκος

Συρία: Μετά τη Χασακέ, οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν και στην κουρδική πόλη Καμισλί

Πολωνία: Υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Top News

Η Ιωάννα Τούνη έκλεισε έναν χρόνο σχέσης με τον Δημήτρη Σπυριδωνίδη και της χάρισε 365 τριαντάφυλλα

Αντώνης Σαμαράς: Το χάος είναι ο Μητσοτάκης γιατί δημιούργησε συνθήκες πολιτική αναρχίας

Στράτος Τζώρτζογλου: Η νέα εξομολόγηση για τον χωρισμό του, η Αμερική και τα δάκρυα του Γιώργου Λιάγκα

Ναταλία Λιονάκη: Νέο ξέσπασμα από τη μητέρα της - «Τρία χρόνια με κορόιδευε και ξαφνικά τηλεφωνικώς μου είπε "άντε γεια"»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert