OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γιούρι Μπορίσοφ: Το Κρεμλίνο αντικατέστησε αιφνιδιαστικά τον επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας

06/02/2025 - 13:53
Γιούρι Μπορίσοφ

REUTERS/Pavel Mikheyev/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Το Κρεμλίνο απέπεμψε σήμερα τον επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ έπειτα από μια θητεία μικρότερη των τριών ετών που σημαδεύτηκε από τη θεαματική αποτυχία της πρώτης αποστολής της Ρωσίας στο διάστημα τα τελευταία 47 χρόνια.

Το Κρεμλίνο ανέφερε σε ανακοίνωση πως ο Γιούρι Μπορίσοφ, που ήταν επικεφαλής της Roscosmos από τον Ιούλιο του 2022, αντικαταστάθηκε από τον Ντμίτρι Μπακάνοφ, αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, ο οποίος, προτού γίνει μέλος της κυβέρνησης, ήταν επικεφαλής μιας εταιρίας δορυφόρων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε αργότερα πως το Κρεμλίνο δεν είχε κάτι να προσάψει εναντίον του Μπορίσοφ και πως η απομάκρυνσή του έγινε στο πλαίσιο «κυκλικής εναλλαγής».

«Η επιχείρηση πρέπει να αναπτυχθεί δυναμικά, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει κυκλική εναλλαγή», είπε ο Πεσκόφ.

Russian President Vladimir Putin dismissed the chief of Roscosmos and replaced him with another official in a surprise shake up at one of the world’s biggest space agencies https://t.co/zi0l2gEvHC

— Bloomberg (@business) February 6, 2025

Από τότε που ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο διάστημα το 1961, η Ρωσία περηφανεύεται πως είναι ηγέτιδα δύναμη στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ωστόσο οι φιλοδοξίες της υπέστησαν τεράστιο πλήγμα τον Αύγουστο του 2023 όταν η μη επανδρωμένη ρωσική αποστολή Luna-25 συνετρίβη στην επιφάνεια της σελήνης στην προσπάθεια να προσγειωθεί.

Ο Μπορίσοφ, παρά την αποτυχία αυτή, είχε παρουσιάσει φιλόδοξα σχέδια για τα επόμενα χρόνια καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει σε τροχιά τον δικό της διαστημικό σταθμό. Το νέο πρόγραμμα θα αντικαταστήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου η Ρωσία συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και μετά την κρίση στις σχέσεις τους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πέρυσι ο Μπορίσοφ ενέκρινε ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο οι δύο πρώτοι θάλαμοι του νέου ρωσικού σταθμού θα εκτοξευθούν το 2027. Η Ρωσία έχει πει πως σχεδιάζει να διατηρήσει συνεχή παρουσία πληρώματος στο διάστημα και να υλοποιήσει επιστημονικά, οικονομικά και σχετικά με την ασφάλεια προγράμματα που δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο ρωσικό τμήμα του ISS.

A few hours ago, the Kremlin announced that Yury Borisov, the Director General of Russia’s Roscosmos State Corporation for Space Activities, had been dismissed without explanation. He will be replaced by Dmitry Bakanov, who headed a subset of the Transportation Ministry. While… pic.twitter.com/WwgcYb8VhX

— OSINTdefender (@sentdefender) February 6, 2025

Διεθνείς δυνάμεις ανταγωνίζονται όχι μόνο για την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και για ενδεχόμενη ανάπτυξη όπλων εκεί. Με την επικείμενη λήξη το 2026 της τελευταίας σημαντικής συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που κατέχουν, η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι σχεδιάζει να εξαπολύσει κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα.

Ο Μπορίσοφ, ο απερχόμενος επικεφαλής της Roscosmos, είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υπό τον Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος αντικαταστάθηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και μετακινήθηκε σε νέο ρόλο ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο αντικαταστάτης του, ο Μπακάνοφ, είναι πρώην επικεφαλής μιας εταιρίας με την επωνυμία Gonets, η οποία λειτουργεί ένα ρωσικό δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών παρόμοιο με το Starlink των ΗΠΑ, αλλά πολύ μικρότερο σε μέγεθος, που χρησιμοποιείται κυρίως για κυβερνητικούς σκοπούς.

Bakanov to replace Borisov as Roscosmos chief, Kremlin announces. Dmitry Bakanov previously served as Russia’s deputy transport minister:https://t.co/bIloJ0gc2F pic.twitter.com/jWJJ9w1gts

— TASS (@tassagency_en) February 6, 2025

Η εταιρία ήταν ο ρώσος εταίρος του OneWeb, ενός παγκόσμιου δορυφορικού προγράμματος επικοινωνιών. Η Ρωσία είχε σχεδιάσει να συμμετάσχει ενεργά στο OneWeb, αλλά αποσύρθηκε το 2018 αφού η υπηρεσία πληροφοριών FSB εκτίμησε ότι συνιστούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ROSOCOSMOSΔΙΑΣΤΗΜΑΚΡΕΜΛΙΝΟΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

25/03/2026 - 12:59
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

25/03/2026 - 12:56
Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25/03/2026 - 12:24

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση – Εντυπωσίασαν τα νέα οπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert