Google εναντίον Huawei με «εντολή» Τραμπ

Η Google απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android. Παράλληλα τα νέα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google: το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ ενέταξε την Huawei στον κατάλογο των κινεζικών εταιρειών με τις οποίες απαγορεύονται οι συναλλαγές.

Η Google ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με το νέο κανονισμό. Αναστέλλει τις συναλλαγές με την κινεζική εταιρεία που απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών. Η Huawei δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν.

H κινεζική εταιρεία θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android. Όμως οι χρήστες των νέων συσκευών της δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους αναβαθμίσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη του Android. Οι υπάρχοντες χρήστες των Huawei smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google. Όταν όμως η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android, η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της.

Είναι η Huawei «πράκτορας της Κίνας»;

Η Huawei έχει «στριμωχτεί» από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αντιμετωπίζοντας υποψίες για κινδύνους κυβερνο-ασφάλειας και διαρροής μυστικών προς την κινεζική κυβέρνηση. Αυτό ιδίως μέσα από τα υπό ανάπτυξη δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Η  Huawei αρνείται τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι διατηρεί πλήρη ανεξαρτησία έναντι της κυβέρνησης της χώρας της. Όμως ήδη ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους να χρησιμοποιούν προϊόντα και εξοπλισμό της Huawei.

Η νέα απόφαση της Google αναμένεται να ωθήσει την κινεζική εταιρεία να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός καθαρά δικού της λειτουργικού συστήματος.

Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η κινεζική εταιρεία θα υποστεί πλήγμα στην αγορά smartphones. Πιθανότατα θα δυσκολευτεί να εκθρονίσει από την πρώτη θέση των πωλήσεων τη Samsung μέσα στο 2020.

Εικάζεται πως πολλοί καταναλωτές μάλλον θα αποφύγουν να αγοράσουν ένα κινητό που δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Google Play.