OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γουιάνα: Η επίσκεψη αξιωματούχου του Πενταγώνου στο Εσεκίμπο «στέλνει μήνυμα» στη Βενεζουέλα

09/01/2024 - 08:51
Γουιάνα
Share on FacebookShare on Twitter

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στη Γουιάνα, εν μέσω της κρίσης γύρω από την Εσεκίμπο, περιοχή με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο την οποία διεκδικεί η γειτονική Βενεζουέλα, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο βοηθός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, ο Ντάνιελ Έρικσον, αναμενόταν να έχει συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων της Γουιάνας, καθώς και αντιπροσώπους της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Τζόρτζταουν.

Η επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Άμυνας τονίζει τη «σημασία της διμερούς εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια (…) για την υποστήριξη της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τζόρτζταουν.

Οι αρχές της Γουιάνας δεν έχουν σχολιάσει ως τώρα την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, έναν μήνα μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ στη μικρή αγγλόφωνη χώρα του βορειοανατολικού τμήματος της νότιας Αμερικής. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαρακτήρισε «πρόκληση» τα γυμνάσια αυτά, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών πως η εδαφική διένεξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική κλιμάκωση.

Χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην επίσκεψη του κ. Έρικσον, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε χθες τη γειτονική χώρα πως δρα «υπό τις εντολές των γκρίνγκος». Κατ’ αυτόν, η Γουιάνα «ενεργεί όπως η πρώην βρετανική Γουιάνα, σήμερα αποικία των Βρετανών υπό τις εντολές των γκρίνγκος, που σουλατσάρουν λες κι είναι σπίτι τους και κάνουν ό,τι θέλουν. Μην ξεγελιέστε για τη Βενεζουέλα».

Κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των προέδρων των δυο κρατών τη 14η Δεκεμβρίου, ο κ. Μαδούρο και ο ομόλογός του Ιρφάν Αλί δεσμεύθηκαν ότι οι δυο χώρες δεν θα χρησιμοποιήσουν βία η μια εναντίον της άλλης και ότι δεν θα επιδοθούν σε ενέργειες που θα κλιμάκωναν την ένταση.

Όμως η άφιξη στα τέλη Δεκεμβρίου βρετανικού πολεμικού πλοίου για «γυμνάσια ρουτίνας» στη Γουιάνα εξώθησε τη Βενεζουέλα να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα, με τη συμμετοχή 5.000 και πλέον ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της.

Η ένταση ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τηνΓουιάνα ανέβηκε από τον Σεπτέμβριο, όταν η Γουιάνα κήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου. Την 3η Δεκεμβρίου, διεξήχθη σε αντίδραση στη Βενεζουέλα δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Εσεκίμπο, που έχει έκταση 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους.

Κάπου 125.000 άνθρωποι, ή περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γουιάνας, ζουν στην Εσεκίμπο, η οποία αποτελεί τα δυο τρίτα της επιφάνειας της χώρας.

Η Βενεζουέλα λέει πως το φυσικό σύνορο των δυο χωρών θα έπρεπε να είναι ο ποταμός Εσεκίμπο, όπως το 1777, την περίοδο της επικυριαρχίας της πάλαι ποτέ ισπανικής αυτοκρατορίας. Η Γουιάνα αντιτείνει πως τα σύνορα, η χάραξη των οποίων ανάγεται στην περίοδο της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, χαράχθηκαν το 1899 με απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου του Παρισιού. Υπέρ της θέσης αυτής συνηγορεί επίσης το Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία

Tags: ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΓΟΥΙΑΝΑΗΠΑΚΑΡΑΙΒΙΚΗΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Related Posts

Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

26/12/2025 - 15:50
Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

26/12/2025 - 15:37
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

26/12/2025 - 15:26

Διαβάστε Επίσης

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert