Γκουτέρες: επικίνδυνη η νέα στρατιωτική κλιμάκωση

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρρες, ανησυχεί για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη νοτιοδυτική Συρία, οι οποίες, όπως είπε, έχουν εκτοπίσει χιλιάδες πολίτες θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί σοβαρά για την πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων των επίγειων και αεροπορικών βομβαρδισμών, στη νοτιοδυτική Συρία», δήλωσε εκπρόσωπος του γ.γ. Στέφαν Ντουτζαρίκ.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι μάχες κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Γκολάν υψώματα ανάγκασαν χιλιάδες πολίτες να φύγουν, με πολλούς να κινούνται προς την Ιορδανία.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί επίσης για τους σημαντικούς κινδύνους που ενέχουν αυτές οι επιθέσεις για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπός του. «Καλεί για άμεσο τερματισμό της τρέχουσας στρατιωτικής κλιμάκωσης και προτρέπει όλους τους ενδιαφερόμενους να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους».

«Οι επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους κινούνται προς τα σύνορα της Ιορδανίας», τόνισε ο Στέφαν Ντουτζαρίτς σε δήλωση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Heather Nauert εξέδωσε δήλωση την Πέμπτη επικαλούμενος αναφορές επίθεσης κυβερνητικών δυνάμεων στα νοτιοδυτικά και προειδοποίηση κατά των εισβολών στις ζώνες κατάπαυσης του πυρός της Daraa, Quneitra και Suwayda, που συμφώνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ιορδανία.

Πηγή: Sputnik