Η αιχμάλωτος Ουκρανή πιλότος Νάντια Σαβτσένκο σε νοσοκομείο

Η πιλότος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Νάντια Σαβτσένκο, η οποία κρατείται σε ρωσικές φυλακές εδώ και εννέα μήνες, ξανάρχισε την απεργία πείνας και πρόκειται να μεταφερθεί σε πολιτικό νοσοκομείο, όπως έγινε γνωστό απο δικηγόρο της.
Ο δικηγόρος, Νικολάι Πολοζόφ, δήλωσε οτι η 33χρονη πιλότος δέχτηκε να λάβει τροφή τον περασμένο μήνα, διακόπτοντας την απεργία πείνας που πραγματοποιούσε επί 84 ημέρες. Όμως την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να συνεχίσει και σταμάτησε και πάλι να δέχεται τροφή.

Διαβάστε: Νάντια Σαβτσένκο: Η ηρωίδα αιχμάλωτος Ουκρανή πιλότος – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές αρχές άσκησαν δίωξη στη Σαβτσένκο με την κατηγορία ότι ενημέρωσε τον ουκρανικό στρατό για τη θέση όπου βρίσκονταν δυο Ρώσοι δημοσιογράφοι οι οποίοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια από βλήμα όλμου. Εάν κριθεί ένοχη, μπορεί να της επιβληθεί η θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη. Κατηγορείται επίσης ότι πέρασε παρανόμως σε ρωσικό έδαφος.

«Αρνείται να τραφεί από την περασμένη εβδομάδα. Πλέον ζυγίζει λίγο περισσότερα από 50 κιλά, από 75 που ήταν», είπε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον Πολοζόφ, οι σωφρονιστικές αρχές γνώριζαν ότι η Ουκρανή πιλότος ξανάρχισε την απεργία πείνας αλλά δεν ενημέρωσαν τους δικηγόρους της ενώ ούτε και η ίδια του το ανέφερε. Ζήτησαν όμως τη μεταφορά της σε πολιτικό νοσοκομείο, ώστε να μην φέρουν την ευθύνη αν της συμβεί κάτι. «Το βασικό τώρα είναι να προσπαθήσουμε να της σώσουμε τη ζωή», πρόσθεσε.
Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Κίεβο έχει ενημερωθεί για την επικείμενη μεταφορά στης Σαβτσένκο σε νοσοκομείο.


Σύμφωνα με το Radio Liberty άλλος ενας δικηγόρος της Ουκρανής πιλότου,ο  Mark Feigin δήλωσε στο Twitter χθες, 27 Απριλίου, ότι μόλις είχε επισκεφθεί τη Σαβτσένκο στο Matrosskaya Tishina κέντρο προφυλάκισης. «Θα την στείλουν στο Δημοτικό Νοσοκομείο Νο 20 αύριο,» έγραψε ο Feigin.
Δεν ήταν αμέσως σαφές αν η μεταφορά θα είναι μόνιμη.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Ρωσικου Σωφρονιστικού Ιδρύματος, δήλωσε ότι η υγεία της Σαβτσένκο είχε επιδεινωθεί απότομα αφότου αρνήθηκε να φάει κατα τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, και ότι θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα πολιτικό νοσοκομείο «αν χρειαστεί».

Η Σαβτσένκο έχει φυλακιστεί από τον Ιούλιο, όταν σύμφωνα με δηλώσεις της παράνομα μεταφέρθηκε στη Ρωσία μετά την απαγωγή της από φιλόρωσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Σε μια χειρόγραφη επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον Feigin, η Σαβτσένκο έγραψε ότι είχε μια αλλεργία άγνωστης προέλευσης και είχε μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο για αυτόν τον λόγο. Οι Ρώσοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν τις τελικές κατηγορίες εναντίον της Σαβτσένκο στις 24 Απριλίου και δήλωσαν ότι η έρευνα είχε ολοκληρωθεί, ένδειξη που σημαίνει ότι η δίκη της θα μπορούσε να αρχίσει σε λίγες εβδομάδες.

Το Κίεβο και οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωση της Σαβτσένκο.

Η φυλάκιση της έχει προσθέσει ένταση στις ήδη ακραίες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 6.100 άτομα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας η Σαβτσένκο πρεπει να απελευθερωθεί μετα τη συμφωνία του Φεβρουαρίου για την κατάπαυση του πυρός και διαφορα άλλα μέτρα που εχουν συμφωνηθεί για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Πληροφορίες ΑΠΕ/Radio Liberty/Twitter