Η «υποβρύχια επιστροφή» του Βλαντιμίρ Πούτιν!

Η επίστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτες ηταν τουλάχιστον οι εντυπώσεις που αφησε το βίντεο κατάδυσης του Ρώσου Προέδρου σε βυζαντινή γαλέρα στις ακτές της Κριμαίας.

Το ναυάγιο δείχνει «πόσο βαθιές είναι οι ιστορικές μας ρίζες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος  μέσω ασυρμάτου στον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ ηταν ακόμα κάτω απο τη επιφάνεια της θάλασσας. Όπως αναφέρει ο συντάκτης στο Buzzfeed Μαξ Σέντον, η χρονική συγκυρία του ρώσου προέδρου είναι ατυχής, καθώς αυτό το μήνα ειναι η 15η επέτειος από τη βύθιση του υποβρυχίου Κουρσκ, μία από τις χειρότερες ναυτικές καταστροφές στην ιστορία της Ρωσίας και το χαμηλότερο σημείο της προεδρίας του Πούτιν, αλλά τα επίσημα ΜΜΕ μάλλον δε θα αναφερθούν πολύ σ’αυτο.

Διαβάστε – Πούτιν: Ο «κατάσκοπος» που έγινε Πρόεδρος με τα 1000 πρόσωπα – Βίντεο

Αυτό το είδος ‘επίδειξης’- που συχνά συμπεριλαμβάνει άγρια ​​ζώα, και μερικές φορές γίνεται ενω ειναι ημίγυμνος – λάμβανε χώρα αρκετά συχνά, (σημείωση, αυτη δεν ειναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε υποβρύχιο) μεχρι που κάποια στιγμή αρχισε να λειτουργεί εις βάρος του Πούτιν. Οι φήμες ότι είχε τραυματιστεί σε μια πτήση με ανεμοπλάνο πετώντας με τη βοήθεια γερανών – που ειναι είδος υπο εξαφάνιση – προσέλκυσε ανεπιθύμητη προσοχή στην προχωρημένη ηλικία του, επιπλέον είχε γελοιοποιηθεί δημοσίως οταν, βρεγμένος, μετα την έξοδο του απο την Μάυρη Θάλασσα δήλωσε οτι ειχε «ανακαλύψει» αρκετά σπάνιους αμφορείς. Έτσι οι “χειριστές” των δημοσιων εμφανίσεων του Πούτιν προσπαθησαν να δημιουργήσουν μια πιο σοβαρή εικόνα. Με δεδομένο, όμως τα πρόσφατα γεγονότα, ίσως τελικά να αποφάσισαν ότι έπρεπε να ελαφρύνουν λιγάκι τα πράγματα.

Η Ρωσία περνάει από βαθιά ύφεση, η πρώτη από το 2009, και το ρούβλι έναντι του δολαρίου, ειναι στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταιων έξι μηνών, με αναλυτές να δηλώνουν οτι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούνται για την οικονομία της χώρας. Ο κύριος λόγος της ύφεσης είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου – η πηγή του ήμισυ των εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης – που σήμερα βρίσκεται περίπου στα $42 το βαρέλι σε σύγκριση με τα $115 το περασμένο καλοκαίρι. Οι δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν επίσης περιορίσει την Ρωσική πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια και στον πολυπόθητο εξοπλισμό για τη βιομηχανία πετρελαίου.

Διαβάστε – Τι θα συμβεί αν η Ρωσία καταρρεύσει οικονομικά;

Εν τω μεταξύ, τα αντίποινα που έθεσε η Ρωσικη κυβέρνηση στις εισαγωγές δυτικών προϊόντων διατροφής έχουν πλήξει τους Ρώσους καταναλωτές περισσότερο από τους ξένους παραγωγούς, με τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών να αυξάνονται.

Όπως σημειώνει η New York Times σήμερα, τίποτα απο όλα αυτα δεν εχει μειώσει τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα χάρη στις δημοφιλές παρεμβάσεις του στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία. Αλλά το μέλλον δεν φαινεται να είναι τόσο φωτεινό ουτε κι εκει.

Εκτός απο το τριήμερο ταξίδι του Πούτιν στην Κριμαία με σκοπό τα… υποβρύχια αξιοθέατα, αυτη είναι μια ευκαιρία για την ολοκλήρωση και την ανάπτυξη της περιοχής που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία περσι.
Ωστόσο αλλού στην Ουκρανία, το βίαιο αδιέξοδο συνεχίζει. Αυτη τη βδομάδα οι χειρότερες μάχες απο την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο, ανάμεσα στους Ρώσους αυτονομιστές και στα Ουκρανικά στρατέυματα άφησαν εννέα νεκρούς.

Όπως το έθεσε ο αναλυτής Brian Whitmore στο Atlantic, αν η Ανατολική Ουκρανία παραμείνει μια ”παγωμένη σύγκρουση» με χαμηλού επιπέδου βίας και χωρίς καμία πολιτική λυση, δεν είναι και τόσο θετικό για τη Μόσχα, η οποία εχει καταλάβει μια περιοχή που ήταν οικονομικά υποβαθμισμένες πριν ακόμα κατεστραφεί από τον πόλεμο. Σε αντίθεση, η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη να συνεχίσει την ενοποίηση με την Ευρώπη, με τους Ρώσους ψηφοφόρους στα ανατολικά να ειναι ουσιαστικά αποκομμένοι από την πολιτική διαδικασία. Αν αρχικός στόχος του Πούτιν ήταν να τιμωρήσει τους ηγέτες της Ουκρανίας για την απόρριψη της ρωσικής επιρροής, μπορεί μακροπρόθεσμα να καταφέρει το αντίθετο.

Δεν έχει σημασία σε πόσες υποβρύχιες αποστολές θα λάβει μέρος ο Πούτιν, η θλιβερή κατάσταση της οικονομίας, στο τέλος, θα επηρεάσει αρνητικά την κυβέρνηση, ιδιαίτερα εάν οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου φτάσουν σε αδιέξοδο.
Όπως σημείωνει ο Whitmore αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τον Πούτιν σε πιο επιθετικές κινήσεις σε διεθνή επίπεδο, σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία για παράδειγμα. Ή ίσως ο Πούτιν καταλάβει άλλο ενα κομμάτι γης. Το Βόρειο Πόλο ίσως;

Διαβάστε – Ρωσία: Προχωρά στην στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής – ΧΑΡΤΗΣ

Πηγη – Slate.com
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert