Η Γαλλία στηρίζει τους Αζέρους για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Αιρώ, ο συν-πρόεδρος της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, δέχθηκε την Πέμπτη μια πρόσκληση από το Αζερμπαϊτζάν να επισκεφθεί το Μπακού.

Ούτε το Παρίσι ούτε το Μπακού έχουν προσδιορίσει την ημερομηνία της επίσκεψης
.
Η πρόσκληση ήρθε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Παρίσι μεταξύ του Αιρώ και του υπουργού Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ελμάρ Μαμαντιαροφ.
.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, οι Αιρώ και Μαμαντιαροφ συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Βιέννη τη Δευτέρα, μεταξύ του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.

Οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν τη σημασία της διατήρησης μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των αποσχιστικών εθνοτικών Αρμενίων δυνάμεων, στην αποσχισθείσα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι Αλιγιεφ και Σαρκισιάν είπαν επίσης ότι θα εργαστούν για να αποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής, που θα έχει στόχο τη διευθέτηση για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στις αρχές Απριλίου ξέσπασε μάχη μετά από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υπογεγραμμένη το 1994.

Ο Μαμαντιαροφ εξήρε τη Γαλλία για την προσπάθειά της, με σκοπό να οργανώσει μια άλλη συνάντηση μεταξύ των προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, το συντομότερο δυνατό.