Η Ρωσία στέλνει στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό

Οι ρωσικές “Αρκούδες” πέταξαν πάνω από τον Αρκτικό προβαίνοντας μάλιστα σε δύο εναέριους ανεφοδιασμούς από ιπτάμενα τάνκερ, υπενθυμίζοντας τoν στρατηγικό ρόλο των Tu-95MS. Τα βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας της ρωσικής Αεροπορίας εκτελούν τακτικά πτήσεις πάνω από διεθνή ύδατα τόσο στον Ατλαντικό, όσο και πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό, τον Ειρηνικό και την Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή… παντού.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όλες οι πτήσεις “εκτελούνται αυστηρώς βάσει διεθνών κανόνων για την χρήση εναερίου χώρου άνωθεν διεθνών υδάτων και χωρίς να παραβιάζεται εναέριος χώρος άλλων κρατών”. Ωστόσο το ΝΑΤΟ αρχίζει να ανησυχεί από την σταδιακή επιστροφή των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών σε τέτοιες αποστολές σε τακτική βάση.

Τον περασμένο μήνα, δύο Tu-95MS “Bear H” παραβίασαν για λίγο την Κορεατική Ζώνη Αεράμυνας (ΚADIZ) με αποτέλεσμα την άμεση απογείωση νοτιοκορεατικών μαχητικών επιφυλακής τα οποία και “συνόδευσαν” τα ρωσικά αεροπλάνα για μερικά μίλια. Σε ένα άλλο περιστατικό, επίσης τον Αύγουστο, δανέζικα F-16 επιφυλακής απογειώθηκαν για την αναχαίτιση ενός Tu-142MK “Bear F” του ρωσικού Ναυτικού πάνω από την Βαλτική -έναν εξαιρετικά σπάνιο “επισκέπτη” καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας μεγάλης εμβέλειας/ανθυποβρυχιακού πολέμου δεν απαντώνται συχνά.