Η Ρωσία ενισχύει την Ουκρανία με ένεση ρευστότητας ύψους 2 δις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στην Ουκρανία μια νέα ένεση ρευστότητας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να στηρίξει την οικονομία της, καθώς το κράτος αυτό βαρύνεται από μεγάλα χρέη, καθώς και για να ενισχύσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που εδώ και 12 εβδομάδες είναι αντιμέτωπος με μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Με την αντιπολίτευση, που έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμμάχων της, να πιέζει ασφυκτικά τον Γιανουκόβιτς για να επιτρέψει να σχηματιστεί μια ανεξάρτητη κυβέρνηση, το Κρεμλίνο είχε υπαινιχθεί ότι ένα συμφωνημένο δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πάγωνε, εκτός εάν εκείνος σχημάτιζε μία κυβέρνηση αποδεκτή για τη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών.

Ενόψει ωστόσο μια συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές για μια νέα κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα αγοράσει από την Ουκρανία κρατικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ ύψους 2 δισεκ. δολαρίων έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ερωτηθείς για το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της καταβολής μιας νέας δόσης βοήθειας, ο υπουργός απάντησε, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης: «Αυτήν την εβδομάδα, (θα χορηγηθεί ένα ποσό που θα ανέρχεται σε) 2 δισεκατομμύρια δολάρια».

Μία πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι τα χρήματα από τη Ρωσία αναμένεται να είναι διαθέσιμα μεθαύριο Τετάρτη.

Η Μόσχα συνήψε μια συμφωνία τον Δεκέμβριο με το Κίεβο για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης, και έχει ήδη εκταμιεύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του Δεκέμβρη.

Σήμερα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης άσκησαν εκ νέου πιέσεις στον Γιανουκόβιτς να αποδεχθεί να περιοριστεί η εξουσία του και να προχωρήσει ο σχηματισμός μιας ανεξάρτητης κυβέρνησης που θα τερματίσει την αναταραχή στους δρόμους και θα σώσει την οικονομία από την κατάρρευση.

Η ένταση ωστόσο παραμένει στα ύψη καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ουκρανό πρόεδρο και τους συμμάχους του ότι καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις που θα τον οδηγήσουν να απεμπολήσει τις «δικτατορικές» εξουσίες του, όπως τις χαρακτηρίζουν.

«Οι πολίτες επιθυμούν την πλήρη επανεκκίνηση του συστήματος, αυτό είναι το κύριο» δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος, το νυν ο ένας εκ των τριών σημαντικότερων ηγετών της αντιπολίτευσης, που ασκούν πιέσεις για την επιστροφή σε ένα παλιό Σύνταγμα που θα αφαιρέσει τον έλεγχο της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας από τον πρόεδρο.

Σήμερα στο Κίεβο ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις ειδικές δυνάμεις (φωτο) της αστυνομίας κοντά στο ουκρανικό κοινοβούλιο, στο οποίο θα συζητηθεί σήμερα η συνταγματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον του κλοιού των αστυνομικών γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Απειλεί την Ουκρανία με διακοπή της οικονομικής βοήθειας