«Η ζωή του λοχία Μπέργκνταλ κινδύνευε», λέει ο Χέιγκελ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπρεπε να δράσει άμεσα για να διασφαλίσει την απελευθέρωση του λοχία Μπόου Μπέργκνταλ από τους Ταλιμπάν γιατί μία καθυστέρηση θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την επιτυχία της επιχείρησης.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν επί σχεδόν πέντε χρόνια, παραδόθηκε σε μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν το Σάββατο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων προκάλεσε έντονες επικρίσεις στις ΗΠΑ, τόσο από πολιτικούς, της αντιπολίτευσης κυρίως, όσο και από οικογένειες θανόντων στρατιωτικών. Ορισμένοι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι δεν τους είχε ενημερώσει εγκαίρως, ενώ κάποιοι στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί με τον Μπέργκνταλ υποστηρίζουν ότι συνελήφθη αφού λιποτάκτησε.

«Αυτό κρίναμε με βάση τις πληροφορίες που διαθέταμε ότι η ζωή του, η υγεία του κινδύνευαν. Φαντάζεστε αν περιμέναμε, εκμεταλλευόμαστε τη διαρροή πληροφοριών σε ένα διάστημα ενός μήνα. Θα σας πω αυτό που γνωρίζω και έκρινα και επ’ αυτού, ότι θα θέταμε σοβαρά σε κίνδυνο την πιθανότητα να τον βγάλουμε κάποτε (από το Αφγανιστάν)», είπε ο Χέιγκελ σε συνέντευξή του που πρόβαλε σήμερα το BBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελεύθερος μετά από 5 χρόνια αμερικανός λοχίας

Βίντεο με την ανταλλαγή του αμερικανού λοχία με ταλιμπάν