OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Handelsblatt: Η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Γερμανία – Τι αναφέρει για την άσκηση «Μέδουσα»

04/12/2020 - 12:45
Μέδουσα
Share on FacebookShare on Twitter

Στην κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου σε συνεργασία με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ευρύτερες γεωπολιτικές της διαστάσεις αναφέρεται ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Γερμανία».

«Μέδουσα ήταν το όνομα ενός τρομακτικού τέρατος στην αρχαιοελληνική μυθολογία, με μαλλιά φιδιού και πυρακτωμένα μάτια. Όσοι την έβλεπαν μετατρέπονταν σε πέτρες, σύμφωνα με τον μύθο. Αποτρεπτικός είναι και ο σκοπός της «Μέδουσας 2020». Αυτή είναι η κωδική ονομασία της στρατιωτικής άσκησης που διεξάγουν τα πέντε κράτη αυτή την εβδομάδα», υπογραμμίζοντας την προσθήκη στην άσκηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε στρατηγική συμφωνία πριν από δύο εβδομάδες στο Αμπού Ντάμπι. «Η συμφωνία αποτελεί κομμάτι της διαφοροποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» σημειώνει η Handelsblatt και συνεχίζει:

«Στο παρασκήνιο βρίσκονται οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία (…) Eλλάδα και Κύπρος δεν έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν το αίτημά τους για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Γαλλία βρίσκεται δίπλα τους. Η ΕΕ επικρίνει τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο ως παράνομες και απειλεί την Άγκυρα με κυρώσεις, διστάζει όμως να τις εφαρμόσει. Κυρίως όμως η γερμανική κυβέρνηση βάζει φρένο – μάλλον λόγω της σημασίας της Τουρκίας για τη διατήρηση της προσφυγικής συμφωνίας και λαμβάνοντας υπόψιν οικονομικά συμφέροντα, ιδίως στον εξοπλιστικό τομέα. Πέρυσι πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων είχε προορισμό την Τουρκία.»

Σύμφωνα με την Handelsblatt η Ελλάδα αντιλαμβάνεται το γερμανο-τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ως «απειλή». Όπως αναφέρει: «Ο θυμός για τη στάση της Γερμανίας δεν είναι μόνο μεγάλος εντός της ελληνικής κυβέρνησης. Και ο απλός κόσμος είναι απογοητευμένος». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στην Ελλάδα, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί αρνητική τη στάση της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική διαμάχη, το 62% είναι δυσαρεστημένο από τη στάση της ΕΕ και το 76% βαθμολογεί θετικά τη Γαλλία. «Επειδή η ΕΕ ελίσσεται, η Αθήνα δημιουργεί τώρα ένα νέο δίκτυο εταιρικών σχέσεων. Αυτό λειτουργεί ιδίως επειδή και άλλες χώρες της περιοχής θεωρούν επίσης τη στάση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ολοένα πιο επιθετική».

Νέες αμυντικές συμμαχίες για την Ελλάδα

To ρεπορτάζ αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου τον περασμένο Μάρτιο, όπου καταδικάζουν τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις στη Μεσόγειο και σημειώνει ότι «οι προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει ηγεμονική δύναμη στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία από τις περισσότερες χώρες της περιοχής».

Οι τρεις χώρες είχαν επίσης ενώσει τις δυνάμεις τους με την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ιορδανία για να σχηματίσουν ομάδα για θέματα φυσικού αερίου, υπενθυμίζει η Handelsblatt προσθέτοντας: «Η Τουρκία παραμένει εκτός. Η Αθήνα δημιουργεί επίσης στενότερες επαφές με τη Σαουδική Αραβία (…) Oι νέες εταιρικές σχέσεις θα επωφεληθούν και από την αποκλιμάκωση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, με το οποίο η Ελλάδα επίσης συνεργάζεται στενά. Η Τουρκία, που έχει καλές σχέσεις μόνο με το Κατάρ στη Μέση Ανατολή, απομονώνεται επομένως περισσότερο στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Άγκυρας παρακολουθεί τις διπλωματικές δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Το τουρκικό υπΕξ χαρακτηρίζει τις νέες συνεργασίες των Ελλήνων «συμμαχία του κακού»».

Πηγή: DW

Tags: ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΔΟΥΣΑΓΑΛΛΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Related Posts

Patriot - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Patriot: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στο Κατάρ – Ο Τραμπ σκέφτεται να στείλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

10/02/2026 - 20:58
Δυτική Όχθη - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

10/02/2026 - 19:54
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

10/02/2026 - 18:47

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1959 Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν για την επίλυση του Κυπριακού

Patriot: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στο Κατάρ – Ο Τραμπ σκέφτεται να στείλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

«Trolley de Prévaux»: Καθελκύστηκε το πρώτο από τα 7 περιπολικά πλοία (OPV) του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Προφυλακίστηκε ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

A-10C Thunderbolt: Επίδειξη δύναμης στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την απόσυρσή του από την USAF

Άγνωστος Στρατιώτης: Συγκροτείται Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή για τη συντήρηση του μνημείου

Top News

Akylas: Δε φανταζόμουν ποτέ πως τα 27 μου θα έμοιαζαν έτσι, το "Ferto" έχει αλλάξει ήδη τη ζωή μου

Τρεις υπόπτους κατονόμασε o σμήναρχος για την υπόθεση κατασκοπείας υπέρ της Κίνας: Από το LinkedIn στην προφυλάκιση - Οι απειλές και ο «Στίβεν Γουέιν»

Άρτα: Εντερική απόφραξη οδήγησε στον θάνατο την 35χρονη μητέρα δύο εβδομάδες αφού γέννησε

Κίμπερλι Γκιλφόιλ για τις 100 ημέρες ως πρέσβης: Ανεβάσαμε τη στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας σε ιστορικά νέα ύψη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert