Επιστρατεύουν και τον Μάτις για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την πΓΔΜ πριν από το επερχόμενο δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για πιθανή παρέμβαση της Μόσχας στη διαδικασία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι όταν διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα σε ψηφοφορίες, τότε η Μόσχα θα εμπλακεί με αυτές. Η τεχνολογία και ο τρόπος που αυτό γίνεται από τη μεριά της Ρωσίας είναι τόσο προχωρημένα που τα αμερικανικά συστήματα εξακολουθούν να είναι ανίκανα στο να αποδείξουν την ρωσική εμπλοκή.

Αυτή τη φορά, η ψηφοφορία βρίσκεται στην πΓΔΜ για το πρόβλημα του ονόματος του έθνους, με την Η κυβέρνηση της διεξάγει δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, ως μέρος της πολιτικής συμφωνίας με την Ελλάδα, προκειμένου να εισέλθει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ, κάτι που επιθυμεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά και να επιλύσει το ονοματολογικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις θα επισκεφθεί τη χώρα, πριν από το δημοψήφισμα, για να καταστήσει σαφές ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το λαό της πΓΔΜ, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για ρωσική εμπλοκή στο δημοψήφισμα.

Δεν είναι μυστικό ότι η Μόσχα αντιτίθεται στην εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της και σε περίπτωση που η πΓΔΜ ενταχθεί εν τέλει στο ΝΑΤΟ, θα γίνει ένας πιθανός στόχος στο πλαίσιο μιας πλήρους σύγκρουσης των δύο δυνάμεων, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στα Σκόπια, Ολέγκ Σκέρμπακ.

Πηγή: Sputnik