OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας, θα έχει τον τελικό λόγο για τον Ματίς

02/12/2016 - 12:29
Μάτις
Share on FacebookShare on Twitter

Η Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας θα έχει τον τελικό λόγο στην επιλογή από τον Ντόναλντ Τραμπ του απόστρατου στρατηγού των Πεζοναυτών Τζέιμς Ματίς για την ανάληψη καθηκόντων ηγεσίας στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε τον Ματίς “έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς της γενιάς του, αλλά και εξαιρετικό ηγέτη.”

Ο Ματίς θα είναι ο πρώτος απόστρατος Αμερικανός στρατηγός που θα αναλάβει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας μετά τον Τζορτζ Μάρσαλ το 1950.
Η απόφαση αυτή προσθέτει στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ έναν άλλο βετεράνο του Πενταγώνου που υπηρέτησε υπό τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και συχνά είχε τεταμένες σχέσεις με τους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον. Αξιωματούχοι που τον γνωρίζουν πριν από τη συνταξιοδότησή του, το 2013, δηλώνουν ότι ο Ματίς είχε συγκρουστεί με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης την περίοδο που διοικούσε την κεντρική στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. Central Command). Ο Μάτις υποστήριζε την καλύτερη προετοιμασία έναντι της αντιμετώπισης πιθανών απειλών ασφάλειας από το Ιράν, αλλά και την ανάγκη καλύτερης χρηματοδότησης των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Ο Τραμπ έχει επιλέξει ως σύμβουλό του σε θέματα ασφάλειας των ΗΠΑ, τον απόστρατο στρατηγό Μάικ Φλιν, τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα απομάκρυνε από την υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας (DIA) το 2014. Ο Φλιν ήταν σφοδρά επικριτικός έναντι της κυβέρνησης Ομπάμα στη διάρκεια του πρόσφατου προεκλογικού αγώνα, υιοθετώντας την σκληρή προεκλογική ρητορική του Τραμπ. Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, για το χειρισμό των θεμάτων της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, συμπληρώνεται από τον Μάικ Πομπέο, που είναι Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων κι έχει επιλεγεί για τη διεύθυνση της CIA.

Ο Ματίς ήταν επικριτικός στην υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η απειλή που μπορεί να προέλθει από την Τεχεράνη, είναι πιο σημαντική έναντι των απειλών ασφάλειας από το Ισλαμικό Κράτος ή την αλ Κάιντα. “Η ιρανική κυβέρνηση είναι κατά την άποψή μου, η πιο μακροχρόνια απειλή κατά της σταθερότητας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή,” δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης ανάληψης των νέων καθηκόντων του, από τη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Ματίς θα κληθεί να συνεργαστεί με τον επίσης στρατηγό των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος προεδρεύει του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν “ασυνήθιστη” τη συνεργασία δύο στρατηγών των Πεζοναυτών στις θέσεις αυτές, αναφορικά με τον καθορισμό αρμοδιοτήτων και άσκησης της ηγεσίας σε ένα από τα πιο αξιόμαχα σώματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι δύο αξιωματικοί έχουν εμπειρία στο πεδίο της μάχης, καθώς έχουν υπηρετήσει στο Ιράκ. Το 2003, ο Ματίς ήταν διοικητής της 1ης Μεραρχίας των Πεζοναυτών, στη διάρκεια της εισβολής που έγινε υπό αμερικανική διοίκηση. Έχει δηλώσει ότι μία από τις πιο δύσκολες αποστολές που κλήθηκε να επιβλέψει, ήταν αυτή της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεών του από την πόλη Φαλούτζα το 2004, εκφράζοντας το φόβο ότι θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών. Ωστόσο, δε συνέβη κάτι τέτοιο.

Tags: ΗΠΑΜΑΤΙΣΤΡΑΜΠ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

25/03/2026 - 12:59
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

25/03/2026 - 12:56
Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25/03/2026 - 12:24

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση – Εντυπωσίασαν τα νέα οπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert