ΗΠΑ: Η Κίνα εκσυγχρονίζει τον στρατό με 145 δις δολάρια – ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή: Reuters
Μετάφραση/ Επιμέλεια: OnAlert

Βάση αναφοράς του Πενταγώνου, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, μόνο πέρυσι, ξεπέρασαν τα $145 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η Κίνα προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου της σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, αεριωθούμενα, πυραύλους και κυβερνο-όπλα. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι κινέζικες στρατιωτικές δαπάνες είναι σημαντικά υψηλότερες από τον επίσημο απολογισμό του Πεκίνου.

Η εκτίμηση του Πενταγώνου, που δημοσιεύτηκε σε ετήσια έκθεση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο, βασίζεται στις τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του 2013, ήταν κατά 21% πάνω από το ποσό των $119.5 δις δολαρίων που ανακοίνωσε η Κίνα.
Στην έκθεση αυτή, αναγνωρίζεται ότι μπορεί να είναι δύσκολη η εκτίμηση των κινέζικων δαπανών, εν μέρει εξαιτίας της “ελλιπούς λογιστικής διαφάνειας και της ατελούς μετάβασης από μια κατευθυνόμενη οικονομία.”

Το κινέζικο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την άλλη, απάντησε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, δηλώνοντας ότι η Κίνα είναι “κάθετα αντίθετη” με το περιεχόμενο της έκθεσης του Πενταγώνου.

Αναφέρει σχετικά: «Κάθε χρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν αυτήν την αποκαλούμενη έκθεση με την ονομασία “Κίνα: Στρατιωτικές εξελίξεις και Ασφάλεια”, ασκώντας παράλογες επικρίσεις στην φυσιολογική προσπάθεια οικοδόμησης του αμυντικού και στρατιωτικού πλέγματος της Κίνας, διατυπώνοντας υπερβολές για την λεγόμενη κινεζική στρατιωτική απειλή, η οποία είναι εντελώς ανυπόστατη. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της φετινής έκθεσης των ΗΠΑ, καθώς είναι σε αυτή τη φάση υπό αξιολόγηση, επιφυλασσόμαστε να αντιδράσουμε περαιτέρω, ανάλογα με την κατάσταση

Η έκθεση δημοσιεύτηκε λίγες μόλις μέρες αφότου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε το Πεκίνο για αποσταθεροποίηση της περιοχής με στόχο την επίτευξη εδαφικών διεκδικήσεων.

Η Κίνα διεκδικεί το σύνολο σχεδόν των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της πλούσιας Θάλασσας της Νότιας Κίνας και απορρίπτει ανταγωνιστικές αξιώσεις της Ταϊβάν, του Μπρουνέι, του Βιετνάμ, των Φιλιππίνων και της Μαλαισίας. Η Ιαπωνία έχει επίσης συνοριακή διαφωνία με την Κίνα για τα νησιά που βρίσκονται στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Η αμερικανική έκθεση των 96 σελίδων, σημειώνει ότι η Κίνα δίνει έμφαση στην προετοιμασία δια παν ενδεχόμενο στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, επισημαίνοντας την στρατιωτική άσκηση με κωδική ονομασία Maneuver5 που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στη Θάλασσα των Φιλιππίνων.
Η άσκηση αυτή, κατά το Πεντάγωνο, ήταν η μεγαλύτερη κινεζική ναυτική άσκηση ανοιχτής θαλάσσης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

«Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, πλέον της παρέχουν μια αναπτυσσόμενη ικανότητα προβολής ισχύος, σε όλο και μεγαλύτερη εμβέλεια,» αναφέρει η έκθεση.

Μόλις τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν πέντε Κινέζους αξιωματούχους με την κατηγορία της ηλεκτρονικής παρείσφρησης (hacking) σε αμερικανικές εταιρίες πυρηνικών, μέταλλου και ηλιακής ενέργειας, με σκοπό την υποκλοπή εμπορικών μυστικών, κλιμακώνοντας ραγδαίως την ένταση μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων στο επίπεδο της κυβερνοκατασκοπείας.

Η έκθεση του Πενταγώνου ανανέωσε τις προειδοποιήσεις για εισβολές στον κυβερνοχώρο:
«Η Κίνα χρησιμοποιεί την ικανότητα που έχει στη συλλογή πληροφοριών, ενάντια σε αμερικανικούς διπλωματικούς, οικονομικούς και βιομηχανικούς τομείς, που υποστηρίζουν το εθνικό αμυντικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.”

Το Πεντάγωνο ανέφερε επίσης ότι έχουν σημειωθεί εξελίξεις στην κινεζική τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Παραπέμποντας σε μια έκθεση του Αμυντικού Επιστημονικού Συμβουλίου (Defense Science Board) προειδοποιεί για την ροπή του Πεκίνου «να συνδυάζει απεριόριστους πόρους με την τεχνογνωσία που θα μπορούσε να επιτρέψει μελλοντικά στην Κίνα να αγγίξει ή ακόμα και ξεπεράσει τις δαπάνες των ΗΠΑ στα μη επανδρωμένα συστήματα.»

Σημείωσε μάλιστα, ότι τον Σεπτέμβριο του 2013, καταγράφηκε πτήση απο «πιθανό» κινέζικο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Η Κίνα παρουσίασε επίσης στοιχεία για την κατασκευή 4 μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός του 2013, συμπεριλαμβανομένου και του Lijian, του πρώτου κινέζικου μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου stealth.

Το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του οποίου το όνομα σημαίνει Sharp Sword στα αγγλικά ή Αιχμηρό σπαθί προβλήθηκε στα κινέζικα ΜΜΕ και μπορείτε να το δέιτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο.

Πηγή: Reuters
Μετάφραση/ Επιμέλεια: OnAlert