ΗΠΑ: Ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Μεξικού

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ηγηθεί αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο Μεξικό την Παρασκευή. Η επίσκεψη έρχεται μετά τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ευκαιρία στους γείτονες να επιδιορθώσουν τις τεταμένες σχέσεις – ή να τις χειροτερεύσουν.

Οι δεσμοί ΗΠΑ-Μεξικού έχουν επιδεινωθεί σημαντικά υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος υποστήριζε την οικοδόμηση ενός συνοριακού τείχους και ο οποίος έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Μεξικό για οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο πρόσφατα, οι δασμοί για το εμπόριο μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ, εν μέσω τεταμένων διαπραγματεύσεων για τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών ή NAFTA, προκάλεσαν φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει το σύμφωνο ελευθέρων συναλλαγών, το οποίο περιλαμβάνει και τον Καναδά, ως καταστροφή για τους Αμερικανούς.

Εντούτοις, μετά τη νίκη του αριστερού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, οι εντάσεις έχουν χαλαρώσει. Και οι δύο ηγέτες έκαναν θετικές δηλώσεις μετά από τηλεφωνική κλήση στις αρχές του μήνα. ο τοίχος δεν αναφέρθηκε. Ο Ομπραδόρ θα αντικαταστήσει τον Πρόεδρο Νιέτο τον Δεκέμβριο.

Τον Πομπέο την Παρασκευή θα συνοδεύουν ο γαμπρός του Τραμπ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διατήρηση των σχέσεων με το Μεξικό, εν μέρει λόγω των στενών δεσμών του με τον υπουργό εξωτερικών της σημερινής κυβέρνησης, Λούις Βιντεγκαράυ. Επίσης, στην αντιπροσωπεία θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας κ. Κρίστεν Νίλσεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίσκεψη αποσκοπεί στο να αποδείξει τη δύναμη και τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-Μεξικού και την προθυμία της διοίκησης του Τραμπ να συνεργαστεί με την εισερχόμενη κυβέρνηση. Όλη η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί χωριστά με τον Νιέτο και τον Ομπραδόρ και θα συζητήσει τρόπους καταπολέμησης των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, της επιδημίας των οπιοειδών στις ΗΠΑ, των εμπορικών εντάσεων και της παράνομης μετανάστευσης.

Το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που μοιράζονται σύνορα περίπου 2.000 μιλίων (3.200 χιλιομέτρων), έχουν παραδοσιακά συντονιστεί στενά για την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Το Μεξικό είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις ΗΠΑ να αγοράζουν περίπου το 80% των εξαγωγών του Μεξικού όπως αυτοκίνητα τα φρούτα, τα λαχανικά και τη μπύρα.

Ένα προτεινόμενο σχέδιο είναι να δηλωθεί το Μεξικό ως «ασφαλής τρίτη χώρα», που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν μέσω του Μεξικού ελπίζοντας να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ θα έπρεπε να το κάνουν στο Μεξικό, σύμφωνα με μεξικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν επιτρέπεται να ενημερώνει τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ανέφερε ο αξιωματούχος, η πρόταση έχει ελάχιστη υποστήριξη στο Μεξικό, καθώς θα επιβάρυνε τη χώρα με δεκάδες χιλιάδες περισσότερους αιτούντες άσυλο ετησίως, κάτι που η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους για να αντιμετωπίσει.

Όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ομπραδόρ δεν απάντησε άμεσα, λέγοντας μόνο ότι η μετανάστευση δεν πρέπει να περιλαμβάνει «καταναγκαστικά μέτρα».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε ότι η ανάπτυξη, η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA και η μετανάστευση θα είναι τα κύρια θέματα συζήτησης την Παρασκευή. Ο Λόπεζ Ομπράντορ, ο οποίος αγωνίστηκε έντονα για την αύξηση της υποστήριξης για τους φτωχούς του Μεξικού και την καταπολέμηση της διαφθοράς της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η ανάπτυξη στο Μεξικό θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων μετανάστευσης.

Παρά τις θετικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, η επερχόμενη αλλαγή στην εξουσία στο Μεξικό έχει επίσης τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού αν κάποιος ηγέτης στοχεύει στο άλλο για να απευθυνθεί στην πολιτική του βάση στο εσωτερικό. Είναι ασύνδετοι εταίροι καθώς καταλαμβάνουν τα αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Ο Ομπραδόρ έχει ήδη ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα ακυρώσει μια εκκρεμή αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων ως παράδειγμα μέτρων μείωσης του κόστους. Αρχικά, η πώληση προωθήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών ως κίνηση που θα βοηθούσε έναν στρατηγικό εταίρο στην καταπολέμηση εγκληματικών οργανώσεων.

Και οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ φέρνουν την πιθανότητα ο Τράμπ να επιστρέψει στη ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας που ήταν επιθετική για το Μεξικό.

Πηγή: Associated Press