ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέο πόλεμο των Άστρων – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέο «πόλεμο των Άστρων». Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε τη Δευτέρα για να υπογράψει μια εκτελεστική εντολή που για τη δημιουργια μιας νέας «Διαστημικής Δύναμης», μια κίνηση που θα μπορούσε να μετασχηματίσει ριζικά τον αμερικανικό στρατό τραβώντας αρμοδιότητες σχετικές με το διάστημα που ανήκουν κατά κύριο λόγο στην Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και άλλους στρατιωτικούς κλάδους σε μία ανεξάρτητη υπηρεσία.

Αλλά ενώ η υποστήριξη του προέδρου για ένα νέο στρατιωτικό κλάδο είναι αξιοσημείωτη, οι εμπειρογνώμονες – και ισχυρό μέλος του Κογκρέσου – πιστεύουν ότι το Trump χρειάζεται ακόμα την υποστήριξη του Κογκρέσου για να δημιουργήσει μια διαστημική δύναμη.

Όμως, τους τελευταίους μήνες, ο Trump σημείωσε ότι ενθουσιάστηκε από την ιδέα μιας αυτόνομης διαστημικής δύναμης, λέγοντας σε μια ομιλία της 1ης Μαΐου ότι «Σκέφτομαι πραγματικά ένα έκτο» στρατιωτικό κλάδο για το διάστημα.

Η ανακοίνωση του Trump ήταν χαρακτηριστικά ασαφής, αλλά οι ειδικοί λένε ότι κάθε νέος κλάδος των ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να έρθει μέσω μιας πράξης του Κογκρέσου.

«Μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να δημιουργήσει ένα νέο στρατιωτικό τμήμα και να εδραιώσει τις θέσεις των ανώτερων στελεχών του για να ηγηθεί ενός τέτοιου τμήματος», δήλωσε ο Jonathan Turley, καθηγητής στο νομικό σχολείο του Πανεπιστημίου του Georgetown. «Αυτό που μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος είναι να διατάξει τη μελέτη και πρόταση για ένα νέο κλάδο, τις οποίες τελικά είτε θα εγκρίνει είτε θα απορρίψει στο Κογκρέσο».

Τέλος, η ανακοίνωση του προέδρου Trump άφηνε επίσης ασαφές αν αυτή η νέα διαστημική δύναμη θα βρεθεί κάτω από το Τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας – όπως και το Σώμα Πεζοναυτών αποτελεί τμήμα του Τμήματος του Πολεμικού Ναυτικού – ή αν θα συσταθεί ένα νέο «Τμήμα Διαστημικής Δύναμης». 

Μέχρι στιγμής, οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις.

Δείτε παρακάτω βίντεο με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τη δημιουργία του νέου στρατιωτικού κλάδου:

Με πληροφορίες από Defence News και The Guardian News