ΗΠΑ: Ο υποναύαρχος Ρόνι Τζάκσον δεν θα επιστρέψει ως προσωπικός γιατρός του Τραμπ

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου Ρόνι Τζάκσον δεν θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ως ο προσωπικός γιατρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γράφει το “Politico,” επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή, δρομολογείται μετά την απόφαση που έλαβε ο Τζάκσον την προηγούμενη εβδομάδα ν’ αποσύρει την υποψηφιότητά του για τον διορισμό του στην ηγεσία του υπουργείου για Υποθέσεις Βετεράνων (VA), μετά την διατύπωση μιας σειράς καταγγελιών εναντίον του.

Τον προηγούμενο μήνα, τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού του προέδρου Τραμπ, ανέλαβε ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Σιν Κόνλεϊ και ο οποίος θα συνεχίσει να τα ασκεί, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους.

Ο υποναύαρχος απέσυρε την υποψηφιότητα για την ηγεσία του υπουργείου για Υποθέσεις Βετεράνων, μετά την κίνηση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τζον Τέστερ από την Μοντάνα, που είναι ηγετικό στέλεχος στην Επιτροπή για Θέματα Βετεράνων της Γερουσίας, να δημοσιοποιήσει μία περίληψη με τις καταγγελίες σε βάρος του Τζάκσον. Οι καταγγελίες αυτές, διατυπώθηκαν από πρώην και εν ενεργεία συναδέλφους του Τζάκσον, οι οποίοι φέρονται να υποστήριξαν ότι ίδιος, παραβίαζε τους κανόνες για την συνταγογράφηση φαρμάκων, έπινε αλκοόλ στην εργασία του και προκαλούσε ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας.

Ο ίδιος, απέρριψε αυτές τις καταγγελίες, ενώ επέστρεψε στην εργασία του, στην Ιατρική Μονάδα του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον Τζάκσον, με τον οποίο κι έχει αναπτύξει μία στενή προσωπική σχέση.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Τέστερ πρέπει να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες σε βάρος του Τζάκσον.

Ο Τέστερ είναι αντιμέτωπος με μία σκληρή προεκλογική αναμέτρηση στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου, σε μία πολιτεία, στην οποία είχε νικήσει ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε επίσης, ότι: “οι δηλώσεις του Τέστερ για το ναύαρχο Τζάκσον” ήταν τόσο αβάσιμες, όσο η έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ σχετικά με το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Την ίδια έρευνα, είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος, ως “ΈΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ!!!” Νωρίτερα μέσα στον Μάιο.

Ο Τζάκσον έγινε γνωστός μέσα στο 2018, στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν μόλις 454 γραμμάρια κάτω από το όριο βάρους, για τον χαρακτηρισμό του ως υπέρβαρου. Ο γιατρός είχε επίσης δηλώσει ότι ο Τραμπ έχει “καλά γονίδια.”
Η απόφαση του Τραμπ να προτείνει τον Τζάκσον για τον διορισμό του στην ηγεσία του υπουργείου για τις υποθέσεις των Βετεράνων, μετά την απόλυση του προηγούμενου υπουργού Ντέβιντ Σάλκιν, αιφνιδίασε ακόμη και τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τζάκσον για την ηγεσία του αναφερόμενου υπουργείου, πριν ο Λευκός Οίκος προλάβει να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο που προηγείται πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα κάποιου, για την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων.
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την υποψηφιότητα διορισμού του Τζάκσον, ακολούθησε την απομάκρυνση του πρώην υπουργού των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την αντικατάστασή του από τον πρώην διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο. Ο διορισμός του Πομπέο στα νέα του καθήκοντα επικυρώθηκε την Πέμπτη, μετά από μια απροσδόκητα δύσκολη διαδικασία επικύρωσης, στην Γερουσία.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση που προκλήθηκε γύρω από την επικύρωση του διορισμού του Πομπέο στην ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αλλά και οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να επικυρωθεί ο διορισμός της Τζίνα Χάσπελ στην διεύθυνση της CIA, επισκίασαν την συνολική προσπάθεια για την επιλογή ενός νέου υπουργού, στο υπουργείο για τις Υποθέσεις των Βετεράνων.

Οι αποκαλύψεις για τον Τζάκσον που υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως γιατρός για τους προέδρους Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και Μπαράκ Ομπάμα, προκάλεσαν έκπληξη σε πολλούς στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Η υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων για τον διορισμό του Τζάκσον στην ηγεσία του υπουργείου (VA) είχε στην πολιτική της ουσία, κατεδαφιστεί μετά τις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος. Παράλληλα, η υποψηφιότητα του ιδίου για την συγκεκριμένη υπουργική θέση αμφισβητήθηκε από την έλλειψη εμπειρίας στην διοίκηση-διεύθυνση ενός μεγάλου οργανισμού, όπως είναι το υπουργείο VA.

Η κατάσταση για τον Τζάκσον έγινε ακόμη πιο δύσκολη υπό τις πιέσεις που άσκησε η αριθμητική κατανομή των εδρών στην Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι, με δεδομένη την απουσία για λόγους υγείας του βετεράνου Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ελέγχουν 50 ψήφους. Έτσι, αρκούσε η αρνητική ψήφος μόνο ενός Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή για την καταψήφιση του διορισμού του Τζάκσον. Οι Δημοκρατικοί ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα τηρούσαν μια ενιαία αρνητική στάση, κατά του διορισμού.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, δήλωσε πως ο διορισμός του Τζάκσον “ήταν απίθανο” να προχωρήσει. “Πριν από την δημοσιοποίηση των καταγγελιών αυτών, όλοι μας είχαμε αμφιβολίες σχετικά με την εμπειρία του και τα σχετικά προσόντα,” εξηγούσε ο Φλέικ. Σε ερώτηση για το πως θα μπορούσε να επικυρωθεί ο διορισμός του Τζάκσον απαντούσε: “Πείτε μου εσείς.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επιθυμούσαν να μάθουν γιατί η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα αυτά της συμπεριφοράς του Τζάκσον, πριν από εβδομάδες, ώστε τόσο οι ίδιοι, όσο και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου να έχουν τον χρόνο να προετοιμάσουν μία αποτελεσματική επιχειρηματολογία υπεράσπισης του διορισμού του.
Από την μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ έστελνε μεικτά μηνύματα σχετικά με τον διορισμό του Τζάκσον, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι “προσωπικά” ο ίδιος, δεν θα συνέχιζε την προσπάθεια επικύρωσης του διορισμού, σε μια παρόμοια κατάσταση. Παράλληλα, τόνιζε ότι η λήψη απόφασης για το ζήτημα αυτό, αφορούσε αποκλειστικά τον γιατρό.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς σχολίαζε ως “τέλειο” τον φάκελο του Τζάκσον ως γιατρού του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι ο ίδιος “θα υποστεί μεγαλύτερο έλεγχο από τους άλλους υποψηφίους για διορισμό, με δεδομένη την ευθύνη της θέσης για την οποία προτείνεται.” Η ίδια, πρόσθετε ότι ο Λευκός Οίκος: “εξακολουθεί να εξετάζει την κατάσταση.”

Μετά την δημοσιοποίηση που έλαβε η υπόθεση, οι έρευνες της Επιτροπής για τους Βετεράνους στην Γερουσία εντατικοποιήθηκαν, με την επιτροπή αυτή, να έχει ζητήσει τα αρχεία 12 ετών για την επαγγελματική πορεία, αλλά και την συμπεριφορά του Τζάκσον, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της.

Η συνέχιση των ερευνών, αλλά και η πολιτική πίεση από όλους τους φορείς και τις οργανώσεις που κινούνται γύρω από το υπουργείο για τις Υποθέσεις των Βετεράνων, που είναι το μεγαλύτερο εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι τελικά ανάγκασαν τον Τζάκσον ν’ αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ο πρόεδρος Τραμπ, τον χαρακτήρισε την Παρασκευή, ως “έναν από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω ποτέ συναντήσει,” στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελλα Μέρκελ.

Πηγή: “Politico”