OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η κόντρα Ομπάμα και Τραμπ κλιμακώνεται όσο πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές

03/11/2018 - 20:20
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οργώνει αυτό το Σαββατοκύριακο τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να σώσει την πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, έχοντας απέναντί του τον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα, που βγήκε από την εφεδρεία για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.

Το πρώτο εκλογικό «ραντεβού» μετά τις προεδρικές του 2016 θα καθορίσει ποιο από τα δύο κόμματα θα ελέγχει τα δύο σώματα του Κογκρέσου μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2020. Ο Τραμπ δεν κρύβει ότι σχεδιάζει να είναι και πάλι υποψήφιος για μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Πριν από οκτώ χρόνια ακριβώς, ο Ομπάμα αισθάνθηκε το ρεπουμπλικανικό τσουνάμι, στις δικές του, πρώτες ενδιάμεσες εκλογές: ήταν η «επανάσταση» του συντηρητικού κινήματος Tea Party, σε μια εποχή που η δημοτικότητα του Δημοκρατικού προέδρου είχε αγγίξει το ναδίρ.

Φέτος, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί υποψήφιοι επιδιώκουν να λάβουν εμπράκτως τη στήριξη του πρώην προέδρου ο οποίος φαίνεται ότι ανέλαβε έναν ρόλο που μέχρι πρότινος ανήκε δικαιωματικά στον Μπιλ Κλίντον.

«Είμαι εδώ για έναν απλό λόγο: για να σας ζητήσω να πάτε να ψηφίσετε» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Παρασκευής από την Ατλάντα, στην Τζόρτζια, στην ομιλία του υπέρ της Στέισι Έιμπραμς, της γυναίκας που ελπίζει ότι την Τρίτη θα γράψει ιστορία, θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανή κυβερνήτρια αυτής της Πολιτείας του νότου.

«Οι συνέπειες της αποχής είναι βαριές, επειδή η Αμερική βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Διακυβεύονται οι αξίες της χώρας μας», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ομπάμα δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, μολονότι έκανε σαφή αναφορά σε μια ρητορική που «προσπαθεί να σας τρομάξει με κάθε είδους φόβητρα».

Η μετανάστευση στο επίκεντρο

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι αναζητούν τη στήριξη του Τραμπ που, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός του κόμματος. Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο «πεδίο της μάχης» με την ελπίδα ότι θα πείσει εκείνους που τον ψήφισαν να πάνε και πάλι στις κάλπες φέτος. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του όμως, δηλώνει ρητά ότι αυτές οι εκλογές είναι ένα «δημοψήφισμα» για τον ίδιο και την πολιτική του.

Μετά τις δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις της Παρασκευής, ο Τραμπ θα συμμετάσχει σε άλλες τέσσερις σήμερα και αύριο, στη Μοντάνα, τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και το Τενεσί. Στην εκστρατεία του αυτή κυριαρχούν δύο ζητήματα: η καλή κατάσταση της οικονομίας και ο αγώνας του κατά της παράνομης μετανάστευσης, την οποία συνδέει με θέματα ασφαλείας.

«Ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και λιγότερη εγκληματικότητα» επανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής στην Ιντιανάπολις. «Ένα μπλε κύμα (σ.σ. από το χρώμα του Δημοκρατικού κόμματος) ισοδυναμεί με κύμα εγκληματικότητας, είναι πολύ απλό», επέμεινε. «Και ένα κόκκινο κύμα (σ.σ. το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων) ισοδυναμεί με δουλειές και ασφάλεια».

Ο Τραμπ δεν διστάζει να αναφερθεί στον προκάτοχό του, τον οποίο αποκαλεί «Μπαράκ Χ. Ομπάμα» για να θυμίσει ότι το μεσαίο όνομά του είναι Χουσέιν. «Τον έβλεπα σήμερα, δεν είχε πολύ κόσμο» στη δική του συγκέντρωση, υποστήριξε.

Μετά την ψυχρολουσία του 2016, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικά φέτος και αποφεύγουν να κάνουν σαφείς προβλέψεις αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα προβάδισμα στους Δημοκρατικούς, σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δίνει ψηφίσει, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας που ειδικεύεται στο τομέα της εκ των προτέρων ψηφοφορίας (με επιστολική ψήφο ή αυτοπροσώπως σε εκλογικά τμήματα που λειτουργούν ήδη σε πολλές Πολιτείες).

Ο αριθμός αυτός είναι ήδη κατά 20% υψηλότερος από το σύνολο των ψήφων που είχαν δοθεί με αυτόν τον τρόπο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014 και, όπως επισημαίνει ο ΜακΝτόναλντ, δείχνει έναν ενθουσιασμό του εκλογικού σώματος παρόμοιο με αυτόν που βλέπουμε στις προεδρικές εκλογές. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣΗΠΑΟΜΠΑΜΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

Κένυα: Απαράδεκτη η στρατολογήση από τη Ρωσία Αφρικανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Απαράδεκτη η στρατολογήση από τη Ρωσία Αφρικανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

11/02/2026 - 13:18
Altay
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Altay: «Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής των τουρκικών αρμάτων μάχης νέας γενιάς – Το 2028 θα έχουν παραδοθεί 85

11/02/2026 - 12:42
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τετ α τετ με Νετανιάχου για την εκεχειρία στη Γάζα και το σενάριο πολέμου με το Ιράν

11/02/2026 - 09:50

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο «Λευκό Παλάτι»

NATO: Ξεκινά η αποστολή Arctic Sentry για την ενίσχυση της συμμαχικής παρουσίας στην Αρκτική

Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για εμάς, τους γείτονές μας και όλες τις αδελφές χώρες

Τροχαίο με Steyr του στρατού στον Έβρο – Ελαφρά τραυματίες δύο στρατιώτες

Sunray: Το χαμηλού κόστους σύστημα laser της Ουκρανίας – Θα είναι η απάντηση στα ρωσικά Shahed;

Delian Alliance: Το ελληνικό αντι-drone σύστημα M4K15 ενσωματώνεται στα stealth USV της Polar Mist

Κένυα: Απαράδεκτη η στρατολογήση από τη Ρωσία Αφρικανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Altay: «Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής των τουρκικών αρμάτων μάχης νέας γενιάς – Το 2028 θα έχουν παραδοθεί 85

Top News

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πρώην σύντροφος του αθλητή δεν τον συγχωρεί για την απιστία παρά τη δημόσια δήλωση αγάπης

Ελένη Φουρέιρα: «Όταν ήρθα στην Ελλάδα μου έκανε εντύπωση το ψωμί του εμπορίου, στην Αλβανία το έφτιαχνε η μαμά μου»

Λάκης Λαζόπουλος για το ενδεχόμενο να συνεργαστούν Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ντε Γκρες: «Τι να κάνει δηλαδή;»

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες φέρνει διπλό σύστημα κακοκαιρίας - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert