ΗΠΑ: Θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις με την Ιαπωνία

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Τζιμ Μάττις προσπάθησε να καθησυχάσει την Ιαπωνία για τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην υπεράσπιση της περιοχής εν μέσω των εν εξελίξει συνομιλιών περί αποπυρηνικοποίησης με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Τζέιμς Μάττις συναντήθηκε την Παρασκευή με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, Hisunori Onodera, αναφέροντάς του ότι η επίσκεψή του αντιπροσωπεύει «πόσο έντονα δίνουμε προτεραιότητα στη σχέση αυτή μεταξύ των δύο στρατών μας».

Η Ιαπωνία εξέπληξε την πρόσφατη απόφαση του Donald Trump να σταματήσει αυτό που είπε ότι ήταν «δαπανηρές» στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, το οποίο το Τόκιο θεωρούσε από καιρό αποτρεπτικό παράγοντα για απειλές από τη Βόρεια Κορέα.

Ο κ. Mattis είπε ακόμη πως «σε αυτή τη δυναμική στιγμή, η μακρόχρονη συμμαχία μεταξύ Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σταθερή.

Συνέχισε αναφέροντας ότι «υπάρχει απόλυτη διαβεβαίωση μεταξύ των δύο μας ότι είμαστε σταθεροί εταίροι» και ότι η σχέση δεν θα επηρεαστεί από τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Onodera δήλωσε ότι συμφώνησε να συνεχίσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και να ενισχύσει τη δυνατότητα αντίδρασης της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει τις κυρώσεις και την επιτήρηση στη Βόρεια Κορέα, προειδοποιώντας ότι έχει ιστορικό αποχής από συμφωνίες.

Σε ομιλία του σε διεθνή διάσκεψη για τη Σιγκαπούρη, ο κ. Onodera δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα ήδη από το 1994, αλλά εξακολούθησε να τα αναπτύσσει κρυφά και μέχρι το περασμένο έτος απειλούσε τις γύρω χώρες με μια σειρά βαλλιστικών πυραύλων.

Την Παρασκευή, είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία πρέπει να συνεργαστούν για την καταστροφή»όλων των όπλων μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών και χημικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων όλων των τύπων».

Η Ιαπωνία φιλοξενεί περίπου 50.000 αμερικανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης υπερπόντιας συγκέντρωσης Αμερικανών πεζοναυτών και μιας ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ.

Πηγή: Indepedent