OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Υπόσχεση Ομπάμα για πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

15/05/2015 - 10:52
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε την υποστήριξη των ηγετών του Κόλπου στην προσπάθειά του να φτάσει σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Η σύνοδος στο Καμπ Ντέιβιντ ολοκληρώθηκε σε ένα κλίμα προσέγγισης για ένα θέμα που έχει ανησυχήσει πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Ο πρόεδρος μίλησε για τη συμφωνία με το Ιράν και είμαι εδώ για να πω ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου θεωρεί ευπρόσδεκτη τη συμφωνία, που ελπίζουμε να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή», δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ, Σεϊχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, καθώς στεκόταν δίπλα στον Ομπάμα.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δεν παρέστη στη σύνοδο και οι αξιωματούχοι της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας δεν ήταν τόσο ενθουσιώδεις όσο ο εμίρης του Κατάρ. «Τις επόμενες έξι εβδομάδες οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ώστε να δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί, κι έτσι είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι δεχόμαστε και τι όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ.

Όπως επισημαίνει ο Νταν Ρόμπερτς στην Guardian, οι ηγέτες του Κόλπου φαίνεται πως έμειναν ικανοποιημένοι από την επιμονή των Αμερικανών ότι η υπεράσπιση των χωρών της περιοχής αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο της αμερικανικής πολιτικής.

Η σύνοδος στο Καμπ Ντέιβιντ έγινε εν μέσω μιας αυξανόμενης έντασης στον Κόλπο, με τους Σαουδάραβες να βομβαρδίζουν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες στην Υεμένη. Η ένταση αυτή οδήγησε χθες σε προειδοποιητικά πυρά εναντίον ενός πλοίου με σημαία Σιγκαπούρης στον Κόλπο. Και ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι οι ιρανικές συμβατικές δυνάμεις παραμένουν μια πηγή ανησυχίας για πολλές χώρες του Κόλπου.

Πράγματι, το Ιράν εξοργίζει και προβληματίζει σήμερα τους Αραβες περισσότερο απ’ό,τι το Ισραήλ.
Γι’αυτό και είναι τόσο δύσκολη η προσπάθεια του Ομπάμα να διαβεβαιώσει τους ηγέτες του Κόλπου ότι η Ουάσινγκτον «μπορεί να κάνει δύο πράγματα ταυτοχρόνως», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι: να συνάψει μια πυρηνική συμφωνία με το σιιτικό Ιράν και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της με τις σουνιτικές μοναρχίες, σε μια στιγμή που το πετρέλαιο των τελευταίων έχει μικρότερη στρατηγική σημασία για την Αμερική.

Οι Αραβες δεν ξεχνούν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ πριν από δώδεκα χρόνια και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, γεγονός που ευνόησε τη σιιτική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή. Όπως δεν ξεχνούν και την εγκατάλειψη από τον Ομπάμα της «κόκκινης γραμμής» που είχε χαράξει σε σχέση με τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων από το καθεστώς του Ασαντ (που υποστηρίζεται από το Ιράν). Με λίγα λόγια, όπως γράφει ο Ρότζερ Κόεν στους New York Times, οι Αραβες είναι αγανακτισμένοι. Και θεωρούν ότι η πολιτική του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή είναι τουλάχιστον αδέξια.

Πώς πρέπει να απαντήσει ο αμερικανός πρόεδρος; Συνεχίζοντας την ίδια πολιτική απέναντι στο Ιράν, απαντά ο αμερικανός αρθρογράφος. Κι αυτό, για τέσσερις τουλάχιστον λόγους.

  • Πρώτον, το Ιράν οικοδόμησε την κυριαρχία του στη Μέση Ανατολή χωρίς μια πυρηνική συμφωνία. Τι είναι πιο επικίνδυνο για τον αραβικό κόσμο, ένα πυρηνικό Ιράν ή ένα Ιράν που το πυρηνικό του πρόγραμμα παρακολουθείται στενά;

  • Δεύτερον, η αραβική αίσθηση του εξευτελισμού πηγάζει και από εσωτερικούς, όχι μόνο από εξωτερικούς παράγοντες. Εκατομμύρια νέοι Αραβες ξεσηκώθηκαν πριν από λίγα χρόνια για να ζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον και οι ελπίδες τους σε μεγάλο μέρος διαψεύστηκαν. Κανένας βομβαρδισμός της Υεμένης, επίθεση στο Ιράν ή δαιμονοποίηση του Ισραήλ δεν θα εκπληρώσει τις προσδοκίες τους.

  • Τρίτον, υπάρχει το σκληροπυρηνικό Ιράν και το μετριοπαθές Ιράν. Το ένα χρειάζεται το άλλο για να επιβιώσει. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου θα πρέπει να εξετάσει ποιο από τα δύο θα ενισχυθεί με μια συμφωνία.

  • Τέταρτον, το Ιράν είναι μια μεγάλη δύναμη της Μέσης Ανατολής. Το πραγματικό συμφέρον των αραβικών χωρών πρέπει να είναι η συνεργασία με τη χώρα αυτή και η ενθάρρυνσή του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.


Πηγές: The Guardian, The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΙΡΑΝΟΜΠΑΜΑΠΥΡΗΝΙΚΑ

Related Posts

Τραμπ - Σίσι
ΚΟΣΜΟΣ

Axios: Ο Τραμπ επιδιώκει σύνοδο κορυφής μεταξύ Νετανιάχου και Αλ Σίσι – Στόχος η προώθηση των Συμφωνιών του Αβραάμ

07/12/2025 - 19:02
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

«Επίθεση» του Τραμπ Τζούνιορ στην Ουκρανία: «Είναι πολύ πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία – Δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ»

07/12/2025 - 17:22
Μπενίν
ΚΟΣΜΟΣ

Μπενίν: Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέτρεψαν την απόπειρα πραξικοπήματος – Έγιναν 13 συλλήψεις

07/12/2025 - 17:08

Διαβάστε Επίσης

Axios: Ο Τραμπ επιδιώκει σύνοδο κορυφής μεταξύ Νετανιάχου και Αλ Σίσι – Στόχος η προώθηση των Συμφωνιών του Αβραάμ

Saab και η Airbus συζητούν την από κοινού ανάπτυξη loyal wingman για τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη

«Επίθεση» του Τραμπ Τζούνιορ στην Ουκρανία: «Είναι πολύ πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία – Δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ»

Μπενίν: Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέτρεψαν την απόπειρα πραξικοπήματος – Έγιναν 13 συλλήψεις

HMS Lancaster: Η Βρετανία αποσύρει την φρεγάτα της μετά από 34 χρόνια υπηρεσίας

Ο Μερτς επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Ισραήλ: Η συνάντηση με τον Νετανιάχου και η επόμενη φάση στη Γάζα

Κιθ Κέλογκ: «Πραγματικά κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία» – «Αγκάθια» το Ντονμπάς και η Ζαπορίζια

Μπενίν: Στρατιωτικοί ανακοινώσαν ότι απομάκρυναν από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο Ταλόν

Top News

Το νέο δόγμα Τραμπ για τη στρατηγική ασφάλεια ικανοποιεί τη Ρωσία – «Θετικό βήμα» δηλώνει το Κρεμλίνο

«Εφικτή» μία συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Καλά στην υγεία του ο κτηνοτρόφος που έγινε viral: «Θα πάρουν τα πρόβατα τη Δευτέρα, δεν θα αντισταθούμε»

Μπλόκα αγροτών: Ενισχύονται σε Έβρο και σε κομβικά σημεία της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert