Λιβύη: Νέα ντοκουμέντα για την παρουσία της Ρωσίας έφεραν στο φως οι ΗΠΑ (pics)

Η διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Αφρική (Africom), δημοσίευσε νέες δορυφορικές εικόνες την Παρασκευή 24 Ιουλίου, σχετικά με τη ρωσική παρουσία στη Λιβύη.

«Η αμερικανική διοίκηση της Αφρικής έχει τεκμηριωμένα στοιχεία ότι η Ρωσία, μέσω του ομίλου Wagner, συνεχίζει να τοποθετεί στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις (kinetic operations) στη Λιβύη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Africom, αυτές οι δορυφορικές εικόνες αποδεικνύουν την παρουσία του Ρωσικού Wagner Group, μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας που έχει κατηγορηθεί ότι συνεργάζεται απευθείας με τη Μόσχα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης.

«Η Ρωσία συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αθόρυβο ρόλο στη Λιβύη, παραδίδοντας στρατιωτικές προμήθειες και εξοπλισμό στον όμιλο Wagner», δήλωσε ο στρατηγός των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων, Bradford Gering, ο οποίος είναι διευθυντής επιχειρήσεων της AFRICOM.

Ο Bradford Gering, συνέχισε λέγοντας: «οι εικόνες ξεσκεπάζουν τις κατ εξακολούθηση ρωσικές διαψεύσεις ότι δεν παραδίδουν οπλισμό στη Λιβύη».

Αναφορικά με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες ο διευθυντής επιχειρήσεων της AFRICOM, δήλωσε: «Οι εικόνες αντικατοπτρίζουν το ευρύ πεδίο της ρωσικής εμπλοκής».

Επί του θέματος, ακόμα ένας στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών, και αναπληρωτής διευθυντής πληροφοριών της AFRICOM, ο Gregory Hadfield, δήλωσε: « Οι Ρώσοι, συνεχίζουν την προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη Λιβύη».

Με βάση τις δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Africom, υποστηρίζεται ότι ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός υπάρχει παρά το εμπάργκο όπλων, και βρίσκεται στην παράκτια πόλη της Σύρτης, και στο αεροδρόμιο Al-Khadim.

Συγκεκριμένα, η εικόνα στο αεροδρόμιο Al-Khadim, δείχνει την παρουσία ρωσικών αεροσκαφών Suκhoi-24 και τα αεροσκάφη μεταφοράς βαρέος εξοπλισμού Ilyishin II-76.

Τέλος, ο διευθυντής επιχειρήσεων της AFRICOM, στρατηγός, Bradford Gering, ανέφερε πως «Ο τύπος και ο όγκος του εξοπλισμού καταδεικνύει την πρόθεση για συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις, και δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους ισχυρισμούς της Africom.

Πηγή: AMN & Africom