Η Άγκυρα «τα βάζει» με τον ΟΗΕ: Ενοχλήθηκε με την τοποθέτηση νέου Στρατηγού στην UNFICYP

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αποφάσισε την τοποθέτηση της Νορβηγίδας Στρατηγού Ingrid Gjerde ως επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) κάτι που φαίνεται πως ενόχλησε την Άγκυρα.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ κοινοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Μαρτίου και σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, προχώρησε σε δηλώσεις όπου «τα βάζει» με τον ΟΗΕ για την απόφαση, κάνοντας αναφορά μάλιστα και στην επικείμενη άτυπη Πενταμερή Σύνοδο για το Κυπριακό.

Ειδικότερα, ο Ακσόι αναφέρει ότι, ως προς το διορισμό της Νορβηγίδας Στρατηγού ως Διοικητής της UNFICYP που ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) στις 24 Μαρτίου 2021, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τη δήλωση του «υπουργού εξωτερικών» στα Κατεχόμενα, σχετικά με αυτόν τον διορισμό, ο οποίος, σε αντίθεση με τις καθιερωμένες πρακτικές, έγινε χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση των «αρχών» του ψευδοκράτους.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει λέγοντας πως «σε μια περίοδο που ετοιμαζόμαστε για την άτυπη συνάντηση του ΟΗΕ 5 + που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, η οποία θα έχει ως στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού, αυτή η προσέγγιση αγνοεί μια από τις πιο βασικές αρχές, αυτή της ίσης μεταχείρισης των δύο πλευρών.

Στο τέλος ο Τούρκος αξιωματούχος τονίζει ότι η UNFICYP δραστηριοποιείται στην επικράτεια του ψευδοκράτους» στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και καλόπιστης προσέγγισης των αρχών του, ενώ προσθέτει κιόλας και την απουσία νομικής βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί στο πλαίσιο αυτό, ότι το ψευδοκράτος δεν έχει καμία νομική αναγνώριση από τον ΟΗΕ.