OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η αντίδραση της Αιγύπτου στην τουρκική NAVTEX και οι παρενέργειες στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα

02/08/2020 - 14:00
NAVTEX
Share on FacebookShare on Twitter

Παράπλευρες απώλειες απειλεί να προκαλέσει στην διαπραγμάτευση με τους Αιγυπτίους για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου, καθώς -όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης στο Liberal.gr- το Κάιρο αντιδρώντας την τουρκική Αναγγελία πρακτικά στέλνει μήνυμα και στην Αθήνα ότι δεν δέχεται την επήρεια του Καστελόριζου ούτε την μέση γραμμή.

Το Τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών με αρκετή καθυστέρηση με ανακοίνωση του δηλώνει ότι η Τουρκική NAVTEX παραβιάζει και μέρος της αιγυπτιακής ΑΟΖ και μάλιστα συγκεκριμένα την όγδοη συντεταγμένη που αφορά το σημείο 33 52.98 N – 027 59.97 E.

Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι η Τουρκία έχει σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο την NAVTEX ώστε να έχει… αποτελέσματα ακόμη και εάν έμενε στα χαρτιά, βάζοντας εσκεμμένα στον σχεδιασμό της αναγγελίας περιοχές τόσο του τριεθνούς σημείου που εφάπτονται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αλλά και περιοχές που αποτελούν σημείο διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αιγύπτου, με επίμαχο ζήτημα καις τις δυο περιπτώσεις την πλήρη επήρεια του Καστελόριζου.

Η Τουρκία έτσι ήθελε αφενός να παρουσιάσει στην Αίγυπτο ως δέλεαρ το γεγονός ότι με την προτεινόμενη από την Άγκυρα οριοθέτηση (με αγνόηση των ελληνικών νησιών και κυρίως του Καστελόριζου-Στρογγύλης) η Αίγυπτος θα κερδίσει πάνω από 7.000 τ.χλμ υφαλοκρηπίδας σε σχέση με την οριοθέτηση που λαμβάνει υπόψη της το Καστελόριζο.

(Πηγή αρχικού χάρτη: Καθημερινή)

Στο παρελθόν αυτό αποτελούσε ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Αιγύπτιους και μάλιστα για ένα μεγάλο διάστημα είχαν αποτελματωθεί οι διαπραγματεύσεις γιατί η Αίγυπτος με την αδειοδότηση των Οικοπέδων 10 και 12 της ΑΟΖ της, υιοθετούσε την γραμμή οριοθέτησης που πρότεινε η Τουρκία τουλάχιστον μέχρι τον 28ο μεσημβρινό.

Ήδη -όπως πάντα σημειώνει το Liberal- από την προηγούμενη κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά είχε επιλεγεί η μέθοδος της μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο ώστε να φθάσει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που έφθανε η τουρκική διεκδίκηση ,αλλά ήταν και η περιοχή που επηρεάζεται ευθέως από την επήρεια του Καστελόριζου. Μετά το τουρκολυβικό Μνημόνιο όμως οι τουρκικές αξιώσεις έχουν επεκταθεί δυτικά του 28ου μεσημβρινού, και φθάνουν μέχρι τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών και έτσι έχει αλλάξει πλήρως το σκηνικό.

Οι Αιγύπτιοι διεύρυναν τις αξιώσεις τους εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη που έχει η Ελλάδα από μια Συμφωνία με την Αίγυπτο, ώστε να υπάρξει ένα διεθνούς κύρους κείμενο που θα μπαίνει σφήνα στην Τουρκολυβική Συμφωνία οριοθέτησης .

Έτσι οι συνομιλίες έχουν φθάσει πλέον στο σημείο να διαπραγματεύονται οι δυο πλευρές Συμφωνία με όριο δυτικά του 28ου σχεδόν στον 27ο 20’’ που διέρχεται μεταξύ Καρπάθου- Ρόδου,με μειωμένη επήρεια για Κουφονήσι, Χρυσή και συνεπώς με παρέκκλιση από την μέση γραμμή και με ιδέες για συνεκμετάλλευση της περιοχής για την οποία υπάρχει απόκλιση μεταξύ των θέσεων των δυο χωρών.

Καθώς οι συνομιλίες είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή που πρακτικά απαιτείται πολιτική απόφαση από τον πρόεδρο Σίσι για να προχωρήσει η γραφειοκρατία του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ σε ολοκλήρωση της Συμφωνίας, η Τουρκία επιχειρεί να υπονομεύσει τις συνομιλείς.

Έτσι από την μια προκάλεσε με την NAVTEX την αντίδραση της Αθήνας για τις τουρκικές έρευνες σε περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά για την Αίγυπτο παραμένει ακόμη περιοχή που διεκδικεί η ίδια και είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα. Και τώρα με την ανακοίνωση του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, δυσκολεύει τους χειρισμούς της Αθήνας, που ενώ διαπραγματεύεται μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, το Κάιρο εμφανίζεται να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα που θα μπορούσε να θεωρηθεί αιγυπτιακή μόνο με την πλήρη «διαγραφή» της επήρειας του Καστελόριζου…

Πηγή: Liberal/Νίκος Μελέτης

Tags: NAVTEXΑΙΓΥΠΤΟΣΑΟΖΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ρωσικός στρατός
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

25/12/2025 - 21:05
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

25/12/2025 - 19:03
Βενεζουέλα - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

25/12/2025 - 18:17

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε μαχητή της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς [vid]

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας», λέει ο πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του

Ρωσία: «Αργή αλλά σταθερή πρόοδος» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Top News

O Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» της Δέσποινας Βανδή

Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960: Το δέντρο στο Σύνταγμα και οι στολισμένες βιτρίνες σε ένα ταξίδι στον χρόνο

Αντελίνα Βαρθακούρη και Χάρης Βαρθακούρης έκαναν χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλη την οικογένεια του Γιάννη Πάριου

Ο Νίκος Πλακιάς ξεσπά κατά της Hellenic Train για τη χριστουγεννιάτικη κάρτα: «Αρρωστημένη συμπεριφορά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert