OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία ζητά από τη Ρωσία να τηρήσει τις υποσχέσεις της – Μονόδρομος η εμπλοκή;

01/11/2020 - 07:52
Ναγκόρνο Καραμπάχ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε επισήμως από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βοήθεια για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του, ενώ μαίνεται η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

«Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να αρχίσουν επείγουσες διαβουλεύσεις με στόχο να διευκρινιστεί το είδος και η ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Αρμενία για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία έχει καθήκον να παρέμβει, αλλά η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη. Η ρωσική ενεργειακή πολιτική, μπορεί να εξηγήσει σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που ενώ η παγωμένη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν εξελίσσεται σταδιακά σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, η Ρωσία εμφάνιζεται έως τώρα ψύχραιμη και αδρανής.

Η Ρωσία με την Τουρκία είχαν λίγες βδομάδες πριν, ένα επεισόδιο στη Συρία.Ρωσικά μαχητικά της κυβέρνησης Άσαντ βομβάρδισαν ομάδες που υπερασπίζονται τα τουρκικά συμφέρονται στην Συρία. Λίγες μέρες πριν, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ξανά για την Ιντλίμπ και για ανθρώπους που βρίσκονται εκεί που πρέπει να απελευθερωθούν. Ήταν ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα.

Καραμπάχ πομπέο

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Από το Αζερμπαϊτζάν περνάει ο αγωγός ΤΑΡ-ΤΑΝΑΡ ο οποίος είναι δυτικών συμφερόντων. Μάλιστα,το Αζερμπαϊτζάν ήταν η χώρα που πήρε τη μεγάλη απόφαση να διαφοροποιηθεί από τη ρωσική ενεργειακή πολιτική και να έρθει κοντά με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει μόνο έναν λόγο να επέμβει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην περίπτωση που η Τουρκία φέρνει τζιχαντιστές στρατιώτες με σκοπό να μείνουν. Η ρωσική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή του Καυκάσου, δεν θα είναι βιώσιμη αν διεισδύσει ο ισλαμικός φονταμενταλισμός στο μαλακό της υπογάστριο, όταν ο Πούτιν αντιμετώπισε τους Τσετσένους τρομοκράτες κατά την αρχή της προεδρικής του θητείας. Πόσο μάλλον σήμερα που η Ουκρανία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξαναπάρει ″φωτιά″, ούσα πρακτικά διχοτομημένη.

Από την άλλη, η Ρωσία έχει εκνευριστεί με τη βελτίωση των σχέσεων Αρμενίας και ΗΠΑ. Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε πέρυσι μετά από 19 έτη, την Αρμενική Γενοκτονία. Επίσης, η Αρμενία έχει αρχίσει να αγοράζει οπλικά συστήματα από την Ινδία. Η Μόσχα πουλάει οπλισμό και στο Αζερμπαϊτζάν για να διατηρεί την ισορροπία ισχύος που επιθυμεί στην περιοχή. Έως τώρα, η Μόσχα αντέδρασε μόνο όταν επιβεβαιώθηκε οτι οι Τούρκοι στέλνουν Σύρους τζιχαντιστές να πολεμήσουν μαζί με τους Αζέρους.

Πιθανά σενάρια

Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας και ειδήμων σε ζητήματα που αφορούν τις χώρες του Καυκάσου, Στέφαν Μάιστερ, έδωσε τη δική του εκδοχή. «Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις από τη Μόσχα η Άγκυρα θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην ρίχνει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά. Προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρξαν και επαφές με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Δεν μπορώ να φανταστώ την Τουρκία να έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία. Με απλά λόγια:
Κάπου θα υποχωρήσει η Άγκυρα και στη συνέχεια η Μόσχα θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Βέβαια, με δεδομένο το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, αυτό είναι κάθε άλλο παρά εύκολο».

Ο Στέφαν Μάιστερ εκτιμά ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΕΕ να εμπλακεί και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο.

«Σε ρητορικό επίπεδο η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν […], αλλά την ίδια ώρα βάζει κάθε τόσο στο τραπέζι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών ώστε να παρουσιαστεί ως ουδέτερος διαμεσολαβητής. Διερωτώμαι ωστόσο πόσο σημαντική είναι εν τέλει αυτή η διένεξη για τους Ευρωπαίους και εάν ενδεχομένως έχουν συμβιβαστεί απλώς τα τελευταία χρόνια με το status quo. H EE ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένη σε αυτή την τόσο εκρηκτικών διαστάσεων διαμάχη. Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ […]. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να καλύψει αυτό το κενό. Εν τέλει όμως η σύγκρουση και η επίλυσή της αφέθηκαν κυρίως στα χέρια της Ρωσίας».

Με πληροφορίες από: HP, Reuters, Bloomberg

 

Tags: ΑΡΜΕΝΙΑΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ζαπορίζια
ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Ρωσική επίθεση προκαλεί τον τραυματισμό 26 ανθρώπων

17/12/2025 - 16:47
Κουπιάνσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Κουπιάνσκ: Ελέγχουμε το 90% της πόλης, λένε οι Ουκρανοί – Το αρνούνται οι Ρώσοι

17/12/2025 - 16:01
Πούτιν: Υπόσχεται επίτευξη των στόχων του στην Ουκρανία, απειλεί με νέα όπλα, χαρακτηρίζει «υστερία» τα περί επίθεσης στην Ευρώπη
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Υπόσχεται επίτευξη των στόχων του στην Ουκρανία, απειλεί με νέα όπλα, χαρακτηρίζει «υστερία» τα περί επίθεσης στην Ευρώπη

17/12/2025 - 14:29

Διαβάστε Επίσης

Ζαπορίζια: Ρωσική επίθεση προκαλεί τον τραυματισμό 26 ανθρώπων

NSM CDS: Νέα παράκτια συστήματα αεράμυνας αποκτά η Δανία, αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ

Κουπιάνσκ: Ελέγχουμε το 90% της πόλης, λένε οι Ουκρανοί – Το αρνούνται οι Ρώσοι

F-35A: Η Lockheed Martin έκανε τα αποκαλυπτήρια για το πρώτο stealth μαχητικό της Φινλανδίας [vids]

Πούτιν: Υπόσχεται επίτευξη των στόχων του στην Ουκρανία, απειλεί με νέα όπλα, χαρακτηρίζει «υστερία» τα περί επίθεσης στην Ευρώπη

Τατζικιστάν: Καταγγέλλει «επίθεση εθνοτικού μίσους» μετά τον φόνο 10χρονου μαθητή από 15χρονο μέσα σε ρωσικό σχολείο

Bundeswehr: Ανοιχτή η συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία

Geran-2: Με πυραύλους αέρος-αέρος εξοπλίζει η Ρωσία τα drones «καμικάζι» για εναέριες εμπλοκές

Top News

Ο Άρης Μουγκοπέτρος δείχνει τα δάχτυλά του μετά το ατύχημα με την κροτίδα: «Κλαίω από την χαρά μου»

Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 23 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχονται διαδοχικές κακοκαιρίες τις ημέρες των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιά με παγωνιά

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Άρση της ασυλίας της αποφάσισε η Βουλή – ΝΔ: Ερωτήματα για εμπλοκή της σε ΜΚΟ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert