Η διαδρομή των όπλων στη Συρία – 800 τζιχαντιστές πολεμούν τον Άσαντ

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Στοιχεία της  γαλλικής εφημερίδας  Φιγκαρό,που  επικαλείται διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  προκαλούν σοκ : τουλάχιστον 800 εθελοντές τζιχαντιστές από χώρες της ΕΕ πολεμούν σήμερα στις γραμμές των αντιπάλων του Μπασάρ Άσαντ.  Η Φιγκαρό γράφει ότι η πλειονότητα των τζιχαντιστών από την Ευρώπη συνεργάζονται με συνδεδεμένες με την Αλ-Κάιντα οργανώσεις και κυρίως με την τρομοκρατική ομάδα Al-Nusra Dzhabhat, η οποία πρόσφατα έδωσε επίσημο «όρκο πίστης» στην Αλ-Κάιντα. 

Η ίδια η γαλλική Φιγκαρό καταγράφει ότι ανάμεσα στις εκατοντάδες των μαχόμενων στη Συρία Ευρωπαίων εξτρεμιστών βρίσκονται πάρα πολλοί καταγόμενοι από το Κοσσυφοπέδιο. Όμως υπάρχουν εκεί, αναφέρεται,  και εκατοντάδες Βρετανοί πολίτες, περίπου 80 Βέλγοι ισλαμιστές και ακόμη δεκάδες τρομοκράτες με διαβατήρια της Δανίας, της Ιρλανδίας και της Γερμανίας.Παρόμοια στοιχεία έχουν παρουσιαστεί και παλιότερα.Πρόσφατη βρετανική έρευνα ανέφερε  ότι 600 οπαδοί της Τζιχάντ από 14 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία βρίσκονται ήδη από το 2011 σε συριακό έδαφος. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Φωνής της Ρωσίας η  διαδρομή προμήθειας όπλων στους Σύριους αντάρτες είναι γνωστή. Τα χρήματα προέρχονται από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, μεταφέρονται στις αγορές της Τουρκίας και από εκεί τα όπλα μέσω των ελεγχόμενων από τους αντάρτες συνόρων διοχετεύονται σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πηγές όπλων και στις γειτονικές Ιορδανία και Λίβανο.