OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη «στα όπλα»: Μετά την Γερμανία και η Γαλλία θα παρουσιάσει νέο σχέδιο για τη στρατιωτική θητεία

24/11/2025 - 17:36
Γαλλία - στρατιωτική θητεία

REUTERS/Benoit Tessier

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για μια νέα εθελοντική στρατιωτική θητεία, με τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στην Γαλλία να το υποστηρίζουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Το σχέδιο, το οποίο δεν προβλέπει τίποτα υποχρεωτικό, έχει στόχο να διοχετεύσει εκπαιδευμένο προσωπικό στις εν ενεργεία ένοπλες δυνάμεις ή στους έφεδρους. Επίσης, στοχεύει στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτει η Ρωσία.

Η Γαλλία θέλει να δημιουργήσει μια εφεδρική δύναμη 105.000 ανδρών έως το 2035 — αναλογία ενός εφέδρου για κάθε δύο εν ενεργεία στρατιώτες. Αυτό θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αύξηση από τους σχεδόν 44.000 εφέδρους που είχε το 2024.

Κορυφαίοι Γάλλοι στρατιωτικοί έχουν εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία τους για τη μείωση του πληθυσμού και τον αναπόφευκτο αντίκτυπό της στις στρατολογήσεις.

Η Ευρώπη «στα όπλα»

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να επαναφέρουν τη στρατιωτική θητεία με διάφορες μορφές, καθώς αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να είναι έτοιμος να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ ήδη από το 2028.

«Η Γαλλία δεν είναι μόνη σε αυτόν τον προβληματισμό σχετικά με την κινητοποίηση του έθνους πέρα ​​από τις εμπλεκόμενες στρατιωτικές δυνάμεις, και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα που υπάρχει μια σαφής ρωσική απειλή», δήλωσε η Ελέν Κονγουέι-Μουρέ, σοσιαλίστρια βουλευτής που συμμετέχει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της γαλλικής Γερουσίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα κυβερνώντα κόμματα της Γερμανίας συμφώνησαν να εισαγάγουν μια νέα μορφή στρατιωτικής θητείας – υποχρεωτική εγγραφή και ιατρικό έλεγχο για τους 18χρονους άνδρες – αλλά οποιαδήποτε κίνηση προς την υποχρεωτικότητα θα γίνει από ξεχωριστή κοινοβουλευτική απόφαση, η οποία θα ενεργοποιείται μόνο εάν η εθελοντική θητεία δεν καλύπτει τις ανάγκες του στρατού.

 Η Πολωνία, νωρίτερα φέτος, αποκάλυψε τον στόχο της να εκπαιδεύσει κάθε ενήλικο άνδρα για πόλεμο, αλλά επίσης δεν προχώρησε στην επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας.

Το γαλλικό εθελοντικό πρόγραμμα πιθανότατα θα περιλαμβάνει σοβαρή στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας, η οποία τερματίστηκε από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ το 1997.

Rafale
Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025 την 27η Ορεινή Ταξιαρχία Πεζικού στο Βαρς, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση.

«Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη σημασία της προετοιμασίας του έθνους και των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τα κόμματα της γαλλικής Βουλής θα υποστηρίξουν την πρόταση Μακρόν

Μια τέτοια αναθεώρηση θα απαιτούσε «νομοθετική μεταρρύθμιση», τόνισε ένας Γάλλος αξιωματούχος. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιάσει έναν ενημερωμένο νόμο περί στρατιωτικού σχεδιασμού έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες πολιτικές προτάσεις του Μακρόν, η ιδέα της δημιουργίας εθελοντικής στρατιωτικής θητείας έχει συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη σε όλο το – κατά τα άλλα πολωμένο – πολιτικό φάσμα της Γαλλίας.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από τους συντηρητικούς και την άκρα δεξιά, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Γερουσίας, Σεντρίκ Περέν από τους Les Républicains, και του προέδρου του Εθνικού Συναγερμού, Τζόρνταν Μπαρντέλλα, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας «λάθος».

Ο Μπαρντέλλα είπε ότι η στρατιωτική θητεία θα πρέπει τελικά να γίνει ξανά υποχρεωτική, αλλά παραδέχτηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν πλέον αρκετά χρήματα για να εκπαιδεύσουν ολόκληρη τη γαλλική νεολαία.

«Αν είναι εθελοντική, δεν βλέπω γιατί να υπάρχει κάποια αντίθεση», είπε η Conway-Mouret από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας.

Πηγή: Politico / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΓΑΛΛΙΑΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝΣΤΡΑΤΙΩΙΤΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Στο στόχαστρο του Ισραήλ μέλη της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 2 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

16/12/2025 - 21:46
Πεσκόφ - Κρεμλίνο
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις «δεν προμηνύει τίποτα καλό»

16/12/2025 - 20:23
Βρετανία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μετά την καταδίκη πολιτικού για φιλορωσική προπαγάνδα επανεξετάζονται οι ξένες «παρεμβάσεις» στο πολιτικό σύστημα

16/12/2025 - 18:49

Διαβάστε Επίσης

Εποχή FDI για το Πολεμικό Ναυτικό: Η επιχειρησιακή ενσωμάτωση στον Στόλο της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ»

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις – Ασθενείς βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1915 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο για να μπει η Ελλάδα στην Αντάντ

Λίβανος: Στο στόχαστρο του Ισραήλ μέλη της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 2 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

Πέρασε από την Βουλή ο προϋπολογισμός του 2026 με 159 «ναι» και 136 «όχι»

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις «δεν προμηνύει τίποτα καλό»

FCAS: «Πολύ απίθανο» να συνεχίσει το πρόγραμμα των μαχητικών μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας

NH90 Sea Tiger: Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο του ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου

Top News

Τσίπρας: «Όποιος εμμένει στο αριστερόμετρο και στα λάθη των άλλων, δεν έχει ψελλίσει τα δικά του λάθη»

Επιστροφή δύο ενοικίων σε εργαζόμενους στην επαρχία και επιδοτήσεις ανακαινίσεων κατοικιών έως 90%: Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους πολίτες

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Αθήνα από τις 11 μέχρι τις 5: Κανονικά η λειτουργία των ΚΤΕΛ του ΟΑΣΑ

Νίκος Πλακιάς: Η Μαρία Καρυστιανού πλέον θα κρίνεται ως πολιτικός και όχι ως συγγενής

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert