OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ανακοινώνει πως αποκάλυψε «υπόθεση κατασκοπείας» επ’ ωφελεία της CIA

11/08/2023 - 12:01
Κίνα - κατασκοπεία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν σήμερα πως πρόσφατα ανακάλυψαν «υπόθεση κατασκοπείας» επ’ ωφελεία της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, της CIA, στην οποία ενέχεται πρόσωπο με κινεζική υπηκοότητα, με επώνυμο Ζενγκ – δεν διευκρινίζονται ούτε το φύλο, ούτε το μικρό όνομα του/της –, που τής έδινε «κρίσιμες απόρρητες πληροφορίες» έναντι χρηματικής αμοιβής.

«Κατόπιν σχολαστικής έρευνας, η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας συγκέντρωσε αποδείξεις για την κατασκοπευτική δραστηριότητα [του/της] και, όπως ορίζει ο νόμος, έλαβε αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του προσώπου αυτού προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά σε εύθετο χρόνο», ανέφερε το υπουργείο κρατικής ασφαλείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του.

Δεν αποκάλυψε καμιά λεπτομέρεια για τα μέτρα σε βάρος του/της Ζενγκ.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το πρόσωπο αυτό, 52 ετών, που εργαζόταν σε εταιρεία του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα στην Κίνα, εστάλη από την επιχείρηση στην Ιταλία για σπουδές, όπου απέκτησε φιλική σχέση με πράκτορα της CIA με κωδική ονομασία «Σεθ» [σ.σ. δεν δίνεται κανένα άλλο στοιχείο, πάντως το όνομα είναι ανδρικό], τοποθετημένο στην αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη.

Ο πράκτορας έπεισε τον/την Ζενγκ να δίνει «ευαίσθητες πληροφορίες για τον στρατό» της Κίνας, με αντάλλαγμα «τεράστια χρηματική αμοιβή» καθώς και βοήθεια προκειμένου μαζί με την οικογένειά του/της να μπορέσουν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, κατά το υπουργείο.

Το πρόσωπο αυτό φέρεται να υπέγραψε «συμβόλαιο» με την αμερικανική πλευρά και να πέρασε από εκπαίδευση προτού επιστρέψει στην Κίνα για να επιδοθεί σε κατασκοπεία.

Η υπόθεση προσελκύει ήδη τεράστια προσοχή στην Κίνα. Είναι ανάμεσα στα πιο διαβασμένα και σχολιασμένα ζητήματα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo από το πρωί.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας γύρω από την κατασκοπεία στην Κίνα έχει τρομάξει αρκετές αμερικανικές εταιρείες με δραστηριότητες στην κινεζική αγορά, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν παύουν να επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια.

Δυνάμει των αλλαγών που έγιναν, η «υποστήριξη υπηρεσιών κατασκοπείας και πρακτόρων τους» καθώς και η απόκτηση χωρίς άδεια «εγγράφων, δεδομένων, υλικών και ειδών που συνδέονται με την ασφάλεια και με τα εθνικά συμφέροντα» μπορεί να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών για κατασκοπεία.

Οι αλλαγές αυτές «εγείρουν θεμιτές ανησυχίες όσον αφορά κάποιες συνηθισμένες εμπορικές δραστηριότητες, καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί να θεωρηθούν κατασκοπεία», επισήμανε ο Κρεγκ Άλεν, ο πρόεδρος του US-China Business Council, σε πρόσφατο κείμενό του.

«Η εμπιστοσύνη στην κινεζική αγορά θα τρωθεί περαιτέρω αν ο νόμος εφαρμόζεται συχνά και χωρίς ξεκάθαρη, στενή και άμεση σύνδεση με δραστηριότητες που θεωρείται οικουμενικά ότι αποτελούν κατασκοπεία», πρόσθεσε ο κ. Άλεν.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: CIAΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΚΙΝΑ

Related Posts

ΗΠΑ - CENTCOM
ΚΟΣΜΟΣ

CENTCOM: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν

27/03/2026 - 21:50
Κουβέιτ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στοχοθέτησαν αμερικανοϊσραηλινές δυνάμεις στο Κουβέιτ

27/03/2026 - 21:00
ΗΠΑ - Ρούμπιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

27/03/2026 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

CENTCOM: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στοχοθέτησαν αμερικανοϊσραηλινές δυνάμεις στο Κουβέιτ

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Εγκαίνια για το νέο αξονικό τομογράφο, παρουσία Δένδια [pics, vid]

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

ΓΕΕΘΑ: Ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Στενά του Ορμούζ: Δεν κατάφεραν να περάσουν κινεζικά πλοία, παρά τις υποσχέσεις του Ιράν

IDF: Νέα κύματα επιθέσεων σε τρεις περιοχές του Ιράν – Ταυτόχρονα πλήγματα και σε Βηρυτό

Top News

Ηλίας Βρεττός: Προσπάθησα να μη βγει το θέμα του ξυλοδαρμού μου για να μην ανησυχήσουν οι δικοί μου

Ιωάννης Παπαζήσης: Ένας φίλος μάγκας, κάποτε, μας πέταξε μέσα στο αμάξι να τρέξουμε μέχρι θανάτου

Μαρία Καρυστιανού: «Δε θα δεχτούμε να παρακολουθούμε τη δίκη στην κάτω αίθουσα, από την τηλεόραση»

Στήθηκε ελληνικό γλέντι με τραγούδι της Αναστασίας στον αγώνα Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς - Μιλγουόκι Μπακς

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert