OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα αντιδρά στις δηλώσεις Χέγκσεθ και προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην «παίζουν με τη φωτιά» όσον αφορά την Ταϊβάν

01/06/2025 - 11:14
Ταϊβάν - Κίνα
Share on FacebookShare on Twitter

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ πως δεν πρέπει να «παίζουν με τη φωτιά» σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, αντιδρώντας με οργισμένο τόνο στη χθεσινή ομιλία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ κατά τη διάρκεια συνόδου στη Σιγκαπούρη.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατηγόρησε χθες την Κίνα ότι «προετοιμάζεται» να «χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία» προκειμένου «να μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Χέγκσεθ υπογράμμισε ιδίως πως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις «εκπαιδεύονται καθημερινά» ενόψει «εισβολής» στην Ταϊβάν.

Με ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε πως υπέβαλε «επίσημες διαμαρτυρίες στην αμερικανική πλευρά» για τις δηλώσεις του υπουργού, προσθέτοντας πως τις καταδικάζει «έντονα».

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποπειρώνται να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της Ταϊβάν ως εργαλείο διαπραγμάτευσης για να περιορίσουν την Κίνα και δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά», τόνισε στην ανακοίνωση της η κινεζική διπλωματία.

Το Πεκίνο, που επέλεξε να μη στείλει τον υπουργό Άμυνας στον Διάλογο Σάνγκρι-Λα της Σιγκαπούρης –πρόκειται για το κυριότερο φόρουμ για την ασφάλεια και την άμυνα στην Ασία –, επανέλαβε την πάγια θέση του, κατά την οποία «το ζήτημα της Ταϊβάν» δεν είναι παρά «εσωτερική υπόθεση» της Κίνας, στο οποίο δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επεμβαίνουν ξένες χώρες.

Η Κίνα θεωρεί την αυτόνομη νήσο με εκλεγμένη κυβέρνηση τμήμα της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο χρήσης βίας για να ανακτήσει τον έλεγχο της.

Από την άλλη, ο Χέγκσεθ στάθηκε στον πολλαπλασιασμό τελευταία των επεισοδίων στα οποία εμπλέκονται κινεζικά πλοία στη Νότια Σινική Θάλασσα, κατηγορώντας το Πεκίνο πως «καταλαμβάνει και στρατιωτικοποιεί παράνομα» νήσους, νησίδες και υφάλους που διεκδικούνται, ειδικά από τις Φιλιππίνες.

Με την επίκληση επιχειρημάτων ιστορικής φύσης, το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλα τα νησιά, της νησίδες και τους υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα κι αμφισβητεί τα συμπεράσματα διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου, κατά τα οποία οι κινεζικές διεκδικήσεις δεν έχουν καμιά νομική βάση.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντέτεινε στα σχόλια του Πιτ Χέγκσεθ τη διαβεβαίωση πως «ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα» στη ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή αυτή.

Η Κίνα είναι «δεσμευμένη να προασπίσει την εθνική κυριαρχία της και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντά της βάσει του νόμου», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακόμη, το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως μεταμορφώνει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σε «πυριτιδαποθήκη», στηλιτεύοντας την ανάπτυξη όπλων και διαφόρων στρατιωτικών μέσων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Προτεραιότητα για τις ΗΠΑ η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού 

Σύμφωνα με τον υπουργό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού χαρακτηρίζεται πλέον «θέατρο» επιχειρήσεων «προτεραιότητας» και οι ΗΠΑ «αναπροσανατολίζουν» τη στρατηγική τους εν όψει «της αποτροπής κάθε επίθεσης της κομμουνιστικής Κίνας».

Επισήμανε προς αυτό την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και την προσπάθεια σύσφιγξης των σχέσεων με την Ινδία. «Η Αμερική είναι υπερήφανη που επιστρέφει στον Ινδο-Ειρηνικό κι είμαστε εδώ για να μείνουμε», δήλωσε.

«Η απειλή που αντιπροσωπεύει η Κίνα είναι αληθινή και μπορεί να είναι άμεση», τόνισε, με φόντο τις εντάσεις που δεν σταματούν να οξύνονται μετά την επιστροφή του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν ενημερώθηκε για την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας

24/12/2025 - 14:20
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία και Ρωσία συζήτησαν για θέματα στρατιωτικής συνεργασίας – Στο προσκήνιο οι βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ

24/12/2025 - 13:23
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων – Τα «αγκάθια» και τα «κλειδιά» για μια συμφωνία

24/12/2025 - 12:31

Διαβάστε Επίσης

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν ενημερώθηκε για την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας

Συρία και Ρωσία συζήτησαν για θέματα στρατιωτικής συνεργασίας – Στο προσκήνιο οι βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ

Ουκρανία: Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων – Τα «αγκάθια» και τα «κλειδιά» για μια συμφωνία

Ζελένσκι: «Εκλογές στην Ουκρανία μετά από συμφωνία τερματισμού του πολέμου»

Δένδιας: Την μονάδα παραγωγής FPV drones του 316 ΣΠΤΧ επισκέφτηκε παραμονή Χριστουγέννων [pics]

Ήττα Τραμπ στο Σικάγο: Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε «όχι» στην ανάπτυξη της Εθνοφρουράς

Ρωσία: Πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη θέλει να κατασκευάσει μέχρι το 2036 – Το σχέδιο της Roscosmos

Τουρκία: «Αποκεφαλίστηκε» η στρατιωτική ηγεσία της Λιβύης – «Από τεχνική βλάβη έπεσε το αεροσκάφος τους» [vids, pics]

Top News

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ φορώντας υπέρλαμπρο φόρεμα ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα - «Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ και την Ελλάδα»

Οι Ρώσοι τρολάρουν με χριστουγεννιάτικο mood τους Ευρωπαίους - «Για όλα φταίει ο Πούτιν»

Γιώργος Καπουτζίδης για Δημήτρη Πετρόπουλο: «Είναι δικαιολογημένο το παράπονο του»

Τζώνη Καλημέρης: «Όταν νόσησα από καρκίνο, δεν χρειάστηκα ψυχολογική βοήθεια»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert