Η Ουκρανία αλλάζει τακτικές πολέμου – Έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα και την εγχώρια παραγωγή όπλων

Η Ουκρανία αλλάζει τις τακτικές πολέμου, στρεφόμενη στην άμυνα σε μερικές περιοχές και συνεχίζει τις επιθετικές επιχειρήσεις σε άλλες, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Ο Ποντολιάκ ανέφερε σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι η κυβέρνηση εστιάζει τώρα στην αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή όπλων και την επιτάχυνση των συνομιλιών με τους εταίρους για την ενίσχυση των στρατιωτικών προμηθειών.

«Αναμφίβολα, ο χειμώνας και η ανάλυση των δικών μας και των δυνατοτήτων πόρων του εχθρού απαιτούν προσαρμογές στην τακτική. Στην πρώτη γραμμή και στις πόλεις, κινούμαστε ήδη σε μια διαφορετική τακτική πολέμου – αποτελεσματική άμυνα σε ορισμένες περιοχές, συνέχιση επιθετικών επιχειρήσεων σε άλλες περιοχές, ειδικές στρατηγικές επιχειρήσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας και στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, και σημαντικά αναδιαμορφωμένη αντιπυραυλική άμυνα σε υποδομές ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία το 2023 έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στα drones. «Ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος για την Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν δίνει καμία απολύτως σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις συμβάσεις και τους κανόνες πολέμου, επιτίθεται σκόπιμα εναντίον αμάχων σε μαζική κλίμακα, αλλά οι Ουκρανοί είναι προετοιμασμένοι, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του περασμένου χειμώνα. Τώρα όλοι οι πόροι μας κατευθύνονται στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων και στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την αύξηση των προμηθειών κρίσιμου εξοπλισμού για το νέο στάδιο των επιθετικών επιχειρήσεων».

«Πρώτα και κύρια, πρόσθετα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Έτσι, για να συνοψίσουμε, το στάδιο του πολέμου είναι σαφές, οι ανάγκες είναι προφανείς, οι βέλτιστες προσαρμογές στην τακτική γίνονται και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους είναι ενεργές», κατέληξε ο Ποντολιάκ.

Φωτογραφία αρχείου Reuters