Η Ρωσία, πιθανώς, σχεδιάζει να εντάξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή στο ενεργειακό σύστημά της, καθώς κατασκευάζει γραμμές ηλεκτροδότησης προς την κατεύθυνση του πυρηνικού σταθμού, γράφει η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη έκθεση της Greenpeace.
Τους τελευταίους τρεις μήνες η Ρωσία κατασκεύασε περίπου 80 χιλιόμετρα γραμμών ηλεκτροδότησης μεταξύ της κατεχόμενης Μαριούπολης και του κατεχόμενου Μπερντνιάσκ έως την Αζοφική θάλασσα, όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες τις οποίες έλαβε η Greenpeace.
Η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε στην υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σχετικά με τις πληροφορίες ότι η Ρωσια κατασκευάζει γραμμές ηλεκτροδότησης προκειμένου να συνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με το δικό της δίκτυο, δήλωσε σήμερα Ουκρανός αξιωματούχος.
Ο Γιούριι Βιτρένκο, ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform πως το Κίεβο θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόπειρα από τη Ρωσία να συνδέσει τον υπό ρωσική κατοχή σταθμό με το δίκτυό της αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ουκρανικής κυριαρχίας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πει κατ΄επανάληψη πως οι προσπάθειες επαναλειτουργίας του σταθμού μπορεί να οδηγήσουν σε πυρηνική καταστροφή, καθώς το ρωσικό προσωπικό δεν είναι εξοικειωμένο με τον σημαντικά αναβαθμισμένο εξοπλισμό, δεν έχει εκπαιδευθεί στη χρήση του, και είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο ίδιος ο σταθμός.
Η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων μετά την ανατίναξη του υπό ρωσική κατοχή φράγματος Καχόφκα τον Ιούνιο του 2023 είναι μία επιπρόσθετη πηγή κινδύνου, λένε.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι το θέμα της επαναλειτουργίας του σταθμού θα συζητηθεί σε συζητήσεις που θα έχει στη διάρκεια επισκέψεων στην Ουκρανία και πιθανόν στη Ρωσία τις ερχόμενες ημέρες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters




