OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία παρουσίασε τη Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση: Πυρηνικά, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, drones και υποβρύχια

02/06/2025 - 21:50
Βρετανία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Βρετανία δημοσίευσε σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, την Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση (SDR), ένα 10ετές πλάνο ενίσχυσης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και της αποτροπής απέναντι στις απειλές.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS (με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία), η Βρετανία θα κατασκευάσει 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια με συμβατικά όπλα. Τα υποβρύχια αυτά θα αντικαταστήσουν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030 τον στόλο που διαθέτει σήμερα.

Το νέο «Υβριδικό Ναυτικό» που σχεδιάζεται, θα αποτελείται από τα νέα υποβρύχια, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και τροποποιημένα αεροπλανοφόρα.

Τα αεροπλανοφόρα κλάσης Queen Elizabeth του Royal Navy θα εξοπλιστούν με «πύραυλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να εκτοξεύονται από το κατάστρωμα» και μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα.

A new era of threat requires a new era for defence.

The Strategic Defence Review marks a landmark shift in our deterrence and defence ⬇️ pic.twitter.com/EZtoHx6PGR

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) June 2, 2025

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα δαπανήσει 15 δισεκ. στερλίνες (περίπου 17,7 δισεκ. ευρώ) για το πρόγραμμα πυρηνικών κεφαλών. Στο κεφάλαιο της πυρηνικής αποτροπής, προβλέπεται η απόκτηση περισσότερων αμερικανικών F-35, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. 

Η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) θα εκσυγχρονίσει τον στόλο των μαχητικών της, με νέα F-35, αναβαθμισμένα Eurofighter Typhoon, τα αεροσκάφη έκτης γενιάς GCAP και μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Παράλληλα, θα κατασκευαστούν έξι νέα εργοστάσια πυρομαχικών, 7.000 πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και θα δημιουργηθούν έτσι 1.000 θέσεις εργασίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί στα 6 δισεκ. στερλίνες ο προϋπολογισμός για την απόκτηση πυρομαχικών κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Strategic Defence Review 2025.

Following today’s announcement of the Strategic Defence Review, the First Sea Lord and Chief of the Naval Staff General Sir Gwyn Jenkins has issued a statement to the Royal Navy, Royal Marines, Royal Fleet Auxiliary and civilian staff.

— Royal Navy (@RoyalNavy) June 2, 2025

Παρουσιάζοντας την Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι δεσμεύτηκε να καταστήσει τον βρετανικό στρατό «δέκα φορές φονικότερο» συνδυάζοντας την τεχνολογία των drones και την Τεχνητή Νοημοσύνη με «το βαρύ μέταλλο των αρμάτων και του πυροβολικού».

Η SDR προβλέπει επίσης αύξηση του μεγέθους του στρατού κατά 3.000 στρατιώτες, δηλαδή συνολικά 76.000 στρατιώτες στο επόμενο κοινοβούλιο, αλλά και αύξηση 20% στις εθελοντικές εφεδρικές δυνάμεις. Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν «μόνο όταν το επιτρέψει η χρηματοδότηση και πιθανότατα όχι πριν από τη δεκαετία του 2030».

Ο στρατηγός Σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, μέλος της ομάδας αξιολόγησης του 10ετούς σχεδίου και πρώην ανώτερος αξιωματικός, περιέγραψε την Αναθεώρηση ως «την πιο ριζική αλλαγή» στην άμυνα της Βρετανίας εδώ και 150 χρόνια.

Αν και πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι στο σχέδιο υπάρχει ένα κενό στην ανάπτυξη «αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Βρετανία», ο υπουργός Άμυνας Χίλι, στον πρόλογο του εγγράφου, γράφει ότι «έως» 1 δισεκατομμύριο λίρες θα επενδυθούν στην «εσωτερική αεροπορική και πυραυλική άμυνα», καθώς και στη δημιουργία μιας νέας διοίκησης κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικού πολέμου.

«Στόχος είναι η μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήρη ετοιμότητα μάχης, αντιστρέφοντας δεκαετίες αποδυνάμωσης», περιγράφεται στη Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση των 140 σελίδων.

Η Βρετανία θα ακολουθήσει τη στρατηγική του «Πρώτα το NATO», δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ευρώπη.

Η Ρωσία περιγράφεται ως η κύρια «άμεση απειλή» για την Βρετανία, ενώ αναφορά γίνεται και στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Related Posts

ΗΠΑ - ναρκωτικά
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

05/12/2025 - 12:21
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

05/12/2025 - 11:35
Μαδούρο
ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

05/12/2025 - 11:14

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert