IDF: Έφτασαν στο Ισραήλ 13 όμηροι – Η αντίδραση και οι δηλώσεις Μπάιντεν [pics, vid]

Οι 13 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς έφτασαν ήδη στο Ισραήλ και οι άλλοι τέσσερις είναι καθ’ οδόν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Αλ Ανσάρι, ανέφερε ότι αναμένεται να αποφυλακιστούν εντός της ημέρας 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι 13 από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν είναι Ισραηλινοί υπήκοοι, ένας Ρώσος και οι άλλοι τρεις Ταϊλανδοί.

Οι εφημερίδες Haaretz και Times of Israel έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και αυτό του άνδρα με τη ρωσική υπηκοότητα, ο οποίος επέστρεψε στο Ισραήλ από τους ισλαμιστές «ως απάντηση στις επίμονες προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν για εκεχειρία».

Αρχικά, είχε γίνει γνωστό πως ο Ρώσος υπήκοος ήταν μια πρόσθετη απελευθέρωση και δεν θα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους ομήρους που απελευθέρωσε σήμερα η Χαμάς. Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο 25χρονος Roni Krivoi με τη διπλή υπηκοότητα ήταν μέρος του σημερινού γκρουπ.

Ο Ρώσος όμηρος που κρατούνταν από τη Χαμάς.

Αναλυτικά τα ονόματα των ομήρων:

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν

«Είναι ελεύθερη και τώρα βρίσκεται στο Ισραήλ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν για την 4χρονη Avigail Idan, διπλή υπήκοο ΗΠΑ-Ισραήλ, που ελευθερώθηκε από τη Χαμάς σήμερα Κυριακή μαζί με άλλους 16 ομήρους. «Αυτό που υπέμεινε είναι αδιανόητο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του και πρόσθεσε ότι αναμένει να απελευθερωθούν και άλλοι Αμερικανοί πολίτες από τη Χαμάς.

«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γυρίσουν όλοι στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν και δήλωσε ότι θα μιλήσει ξανά με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να συζητήσουν την πιθανότητα επέκτασης της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Αν γίνει αυτό, θα απελευθερώνονται 10 επιπλέον όμηροι για κάθε 24ωρο που θα συμπληρώνει η επέκταση της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Newsit / ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφίες Reuters