OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιντλίμπ: Δεν σταματούν οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές – Νέες απώλειες αμάχων

24/05/2019 - 09:48
SDF
Share on FacebookShare on Twitter

Αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος στοίχισαν χθες Πέμπτη τη ζωή οκτώ αμάχων στο τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου οι μάχες συνεχίζονται στο έδαφος ανάμεσα σε δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση και τζιχαντιστές του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν 23 άμαχους, ανάμεσά τους 12 σε βομβαρδισμό σε αγορά αφού διακόπηκε το βράδυ η νηστεία του Ραμαζανιού, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Που έχουν ενταθεί οι εχθροπραξίες

Η επαρχία Ιντλίμπ και τομείς στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια, όπου κυριαρχεί η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) έχουν μετατραπεί από τα τέλη Απριλίου σε θέατρο εχθροπραξιών που δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Στην κοινότητα Καφρ Αουέιντ, στην επαρχία Ιντλίμπ, αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν ολοσχερώς κτίρια, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Δύο μικρά κορίτσια έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην επαρχία Χάμα, δυνάμεις του καθεστώτος μάχονταν χθες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με τους τζιχαντιστές της ΧΤΣ, που έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση στην κοινότητα Καφρ Ναμπούντα. 17 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 11 τζιχαντιστές, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Συνολικά πάνω από 100 μαχητές έχουν σκοτωθεί εκεί από την Τρίτη, πάντα κατά την ίδια πηγή. Η οργάνωση κάνει λόγο για 669 νεκρούς από τα τέλη Απριλίου, 209 εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος ανέκτησαν την 8η Μαΐου την Καφρ Ναμπούντα, αλλά την Τετάρτη, οι τζιχαντιστές είχαν κυριεύσει ξανά μεγάλο μέρος της κοινότητας.

Στο μεταξύ, χιλιάδες ακόμη άνθρωποι εγκαταλείπουν τις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες, ανέφεραν χθες τα Ηνωμένα Έθνη.

Ποια είναι τα στοιχεία για τις μετατοπίσεις αμάχων

Από τα τέλη Απριλίου, πάνω από 200.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Κατά το Γραφείο, οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας έχουν πλήξει 20 ιατρικά κέντρα, εκ των οποίων 19 έχουν τέθηκαν εκτός λειτουργίας, καθώς και 17 σχολεία και τρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Η Ένωση Οργανισμών Ιατρικής Περίθαλψης και Αρωγής (Union of Medical Care and Relief Organisations, UOSSM), από την πλευρά της κάνει λόγο για πάνω από 300.000 εκτοπισμένους. Οι περισσότεροι εξ αυτών βρήκαν καταφύγιο κατά μήκος συνόρων με την Τουρκία, κατά την πηγή αυτή.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανέφεραν χθες πως συνεχίζουν να ανακύπτουν «ενδείξεις» και «στοιχεία» που υποδεικνύουν ότι έγινε πρόσφατα, όπως κατήγγειλαν αντικαθεστωτικοί, επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ, πάντως ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέιμς Τζέφρι, επισήμανε πως δεν υπάρχει οριστική επιβεβαίωση.

Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ότι θα υπάρξει «ταχεία και προσήκουσα» αντίδραση εάν αποδειχθεί αυτό. Η Δαμασκός αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Ο πόλεμος στη Συρία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣΑΜΑΧΟΙΑΣΑΝΤΙΝΤΛΙΜΠΝΕΚΡΟΙΣΥΡΙΑ

Related Posts

Λιβύη
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

02/02/2026 - 21:46
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

02/02/2026 - 20:35
Τραμπ - Ινδία - Μόντι
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

02/02/2026 - 20:13

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Πολωνία: Άγνωστο drone έπεσε σε στρατιωτική βάση στις 28 Ιανουαρίου

Ο Υποναύαρχος (Μ) Δημήτριος Καπίρης ΠΝ παρέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert