Ιντλίμπ: Τηρείται η εκεχειρία σύμφωνα με Ρωσική στρατιωτική πηγή

Τηρείται η εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, στην οποία συμφώνησαν χθες Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, και η κατάσταση στο πεδίο είναι ήρεμη, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πλήγμα τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας σε αντίποινα για πυρά που σκότωσαν δύο Τούρκους στρατιώτες στην Ιντλίμπ είχε αποτέλεσμα να «εξουδετερωθούν» 21 άνδρες του συριακού στρατού χθες το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το πλήγμα έγινε περί τις 16:00 [15:00 ώρα Ελλάδας], ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός στην επαρχία, τα μεσάνυχτα, μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το πλήγμα κατέστρεψε δύο πυροβόλα, δύο συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και «εξουδετέρωσε» 21 άνδρες των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε πως δύο Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν όταν συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην πόλη Ιντλίμπ — πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας — χθες αργά το μεσημέρι.

Χαιρετίζει τη συμφωνία για την Ιντλίμπ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από τις σημερινές πληροφορίες για τουρκο-ρωσική εκεχειρία στην Ιντλίμπ, η οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης και θα ανακουφίσει μια άσχημη ανθρωπιστική κρίση», επεσήμανε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αυτής της εξέλιξης με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία (…) Ύψιστης σημασίας είναι τώρα οι ενέργειες του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ και των υποστηρικτών του επί του πεδίου, οι οποίες θα δείξουν αν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε.