OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Ο Στρατός κατηγορεί τον πρώην πρίγκιπα διάδοχο για συνωμοσία – Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό

04/04/2021 - 09:46
Ιορδανία - Χάμζα
Share on FacebookShare on Twitter

Ο άλλοτε πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας δήλωσε χθες Σάββατο ότι έχει τεθεί σε «κατ’ οίκον κράτηση» και διέψευσε ότι συνωμοτούσε για να υπονομεύσει «την ασφάλεια και τη σταθερότητα» του χασεμιτικού βασιλείου, όπως τον κατηγόρησε ο στρατός, απαιτώντας «να σταματήσει» κάθε ενέργεια προς τον σκοπό αυτό.

Σε βίντεο που έστειλε στο BBC δικηγόρος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου ως το 2004, ο Χάμζα δηλώνει ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου πήγε το πρωί στην κατοικία του και τον ενημέρωσε ότι «δεν του επιτρέπεται να βγαίνει έξω» και να επικοινωνεί με άλλους ή να συναντάται μαζί τους.

Διαβεβαίωσε ότι δεν πήρε μέρος σε καμία συνωμοσία και τόνισε ότι «δεν είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της διακυβέρνησης, της διαφθοράς και της ανικανότητας» των αρχών στη χώρα του.

Το επίσημο ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA μετέδωσε χθες Σάββατο ότι συνελήφθησαν διάφορα πρόσωπα, ανάμεσά τους πρώην κορυφαίος σύμβουλος του βασιλιά Αμπντάλα Β΄.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο επικεφαλής του ιορδανικού επιτελείου, ο στρατηγός Γιούσεφ Χουνέιτι, διέψευσε ότι ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος έχει συλληφθεί, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ζητήθηκε από τον Χάμζα «να σταματήσει δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τρωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια του βασιλείου».

«Δεν πήρα μέρος σε καμιά συνωμοσία, ούτε είμαι μέλος καμιάς κακόβουλης οργάνωσης», αντιτείνει ο Χάμζα στο βίντεο, στο οποίο εκφράζεται στα αγγλικά, εκφράζοντας τη λύπη του διότι δεν είναι πλέον δυνατό, κατ’ αυτόν, να εκφράζει τη γνώμη του ή να ασκεί κριτική στις αρχές «χωρίς να εκφοβίζεται, να καταδιώκεται ή να απειλείται».

Οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία στο χασεμιτικό βασίλειο θεωρούν πως «τα προσωπικά τους συμφέροντα, τα οικονομικά τους συμφέροντα, η διαφθορά τους έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν εδώ», κατήγγειλε ο πρίγκιπας Χάμζα.

«Δυστυχώς, αυτή η χώρα έχει βουλιάξει στη διαφθορά, τον νεποτισμό και την κακοδιοίκηση, με αποτέλεσμα την εξανέμιση ή την απώλεια κάθε ελπίδας», πρόσθεσε.

Βίντεο με ταυτόσημο περιεχόμενο, στο οποίο ο Χάμζα εκφράζεται στα αραβικά, μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα.

Ο Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζας Χάλαμπι.

Όταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Όμως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρεσβύτερο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post, ο πρίγκιπας Χάμζα τέθηκε «υπό περιορισμό» στο πλαίσιο έρευνας για σχέδιο πραξικοπήματος.

Ο στρατηγός Χουνέιτι δήλωσε ότι έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, «οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη» και τα αποτελέσματά τους «θα αποκαλυφθούν με πλήρη διαφάνεια».

Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συνελήφθη μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του γραφείου του πρίγκιπα Χάμζα, ο Γιάσερ Ματζάλι – σύμφωνα με μια ανιψιά του, οι δυνάμεις ασφαλείας τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.

Ο στρατηγός αλ Χουνέιτι επιβεβαίωσε τις συλλήψεις «για λόγους ασφαλείας» μόνο δύο γνωστών προσώπων. Το ένα είναι ο Μπάσεμ Ιμπραήμ Αουαντάλα, πρώην υπουργός Οικονομικών και σύμβουλος του παλατιού, το άλλο είναι ο Χάσαν μπιν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της «στις αποφάσεις και τα μέτρα» του βασιλιά Αμπντάλα, ενώ το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) εξέδωσαν ταυτόσημες ανακοινώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters

Tags: ΑΜΠΝΤΑΛΑΙΟΡΔΑΝΙΑΧΑΜΖΑ ΧΟΥΣΕΙΝ

Related Posts

Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

05/12/2025 - 11:35
Μαδούρο
ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

05/12/2025 - 11:14
Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert