OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν τις μεγαλύτερες κυρώσεις στο Ιράν από το 2018 – Στο στόχαστρο ο γιος του αγιατολάχ Χαμενεΐ

31/07/2025 - 08:58
Ιράν

Jeff Sherman/U.S. Navy/Handout via REUTERS/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (30.07.2025) νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, στοχοποιώντας πάνω από 50 φυσικά και νομικά πρόσωπα και περισσότερα από 50 πλοία που κατ’ αυτή ανήκουν στον εμπορικό στόλο του γιου αξιωματούχου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως πρόκειται για «τις μεγαλύτερες» κυρώσεις στο Ιράν «από το 2018». Βάζουν στο στόχαστρο ιδίως στόλο πλοίων, δεξαμενόπλοιων και σκαφών μεταφορέας εμπορευματοκιβωτίων, ελεγχόμενο σύμφωνα με την Ουάσιγκτον από τον Μοχαμάντ Χουσέιν Σαμχανί, γιο του Αλί Σαμχανί, συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

«Η ναυτική αυτοκρατορία της οικογένειας Σαμχανί δείχνει το πώς οι ελίτ του ιρανικού καθεστώτος αξιοποιεί τη θέση της για να συσσωρεύει πελώρια πλούτη και να χρηματοδοτεί την επικίνδυνη συμπεριφορά του καθεστώτος», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Σκοτ Μπέσεντ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

«Οι 115 και πλέον κυρώσεις που θεσπίζονται σήμερα είναι οι μεγαλύτερες μέχρι σήμερα αφότου η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε την εκστρατεία μέγιστης πίεσης στο Ιράν που διεξάγουμε», τον Φεβρουάριο, πρόσθεσε.

Ο Μοχαμάντ Χουσέιν Σαμχανί επιχειρεί τόσο στο Ιράν όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στον Τύπο. Μεγάλο μέρος των φυσικών και νομικών προσώπων που μπήκαν στο στόχαστρο έχουν έδρα τα ΗΑΕ.

Το δίκτυο «ελέγχει μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν» και έχει κάθε χρόνο κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, που γίνονται κυρίως χάρη σε πωλήσεις σε κινέζους αγοραστές, κατά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο πέρα από ιρανικό μεταφέρει επίσης ρωσικό πετρέλαιο.

Τι δήλωσε η Ουάσινγκτον

Αξιωματούχος του υπουργείου υποβάθμισε τον κίνδυνο να προκληθούν «αναταράξεις στις παγκόσμιες πετρελαϊκές αγορές» εξαιτίας των κυρώσεων αυτών, τονίζοντας πως πρόκειται για «στοχευμένη» ενέργεια. Από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε 20 νομικά πρόσωπα και 10 πλοία για την εμπλοκή τους στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε στην ανακοίνωσή του τις αμερικανικές κυρώσεις «αποφασιστική δράση για να υπονομευτεί η δυνατότητα του ιρανικού καθεστώτος να χρηματοδοτεί τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων του πυρηνικού προγράμματός του, της υποστήριξής του σε τρομοκρατικά κινήματος και της καταπίεσης του ίδιου του λαού του».

Το 2020, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Τραμπ, ο Αλί Σαμχανί, τότε γενικός γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είχε γίνει προσωπικά στόχος αμερικανικών κυρώσεων, θύμισε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Αλί Σαμχανί, που τραυματίστηκε στον πόλεμο 12 ημερών του Ισραήλ εναντίον του Ιράν τον Ιούνιο, εμφανίστηκε με μπαστούνι στις κηδείες δημοσία δαπάνη περίπου 60 κορυφαίων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και επιστημόνων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις.

Οι νέες κυρώσεις ανακοινώθηκαν έναν μήνα και κάτι μετά τους ισραηλινούς και αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Υποστηρίζοντας την ισραηλινή επίθεση, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βομβάρδισαν την 22η Ιουνίου 2025 το υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Φορντό, νότια της Τεχεράνης, κι άλλες δυο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις – κλειδιά, στην Ισφαχάν και στη Νατάνζ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΗΠΑΙΡΑΝΚΥΡΩΣΕΙΣ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

08/02/2026 - 16:56
Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

08/02/2026 - 12:51
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

08/02/2026 - 12:04

Διαβάστε Επίσης

Εκσυγχρονισμός M113: Elbit και Rafael οι βασικοί «μνηστήρες» – Τα προαπαιτούμενα και η εγχώρια συμμετοχή

Καιρός σήμερα: Βροχερό σκηνικό με αυξημένες νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1950 αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί στην χώρα λόγω του Εμφυλίου

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

Με QR κωδικούς έστελνε ο Σμήναρχος τα απόρρητα δεδομένα στην Κίνα σε «deals» χιλιάδων ευρώ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Top News

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συγκινήθηκε στον «αέρα» μιλώντας για τις μητέρες - Έχασε πρόσφατα τη δική του

Η Ελένη Φουρέιρα και ο Αλμπέρτο Μποτία διοργάνωσαν γενέθλιο πάρτι για τον γιο του - Η εντυπωσιακή τούρτα με τους σούπερ ήρωες

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Η Ελένη Μενεγάκη επέστρεψε από την Άνδρο και φωτογραφήθηκε στο πλοίο από την κόρη της Μαρίνα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert